Megújulásunk támogatója:  

Benczúr-kastély

azonosító:
6819
törzsszám:
5925
szélesség (lat):
N 48° 6,471'
hosszúság (lon):
E 19° 33,548'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kastély
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
2501/2, 2501/3, 2501/4
település KSH kódja:
6628
földhivatal:
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
Nagyméretű telken, szabadon álló, U alaprajzú, földszintes kastély, kontytetővel. ÉNy-i, nagyjából négyzet alaprajzú és DK-i, L alaprajzú szárnyát egy újabb, téglalap alaprajzú szárny köti össze. Az ÉNy-i szárny ÉNy-i és DK-i homlokzatának középtengelyében egy-egy nyeregtetős, ívelt oromzatos bejárati előcsarnok. A belsőben boltozott terek, helyenként boltozati stukkóval, vállpárkánnyal, egy kályhahellyel. Melléképületei: egyik sarkán lemetszett téglalap alaprajzú, földszintes épület manzárdtetővel (műterem), a körítő támfal sarkain két sokszög alaprajzú, sátortetős bástya. Kerítés egy rövid szakaszon, falazott pillérek között kovácsoltvas és öntöttvas elemekkel. Építtette a Wattay család a 18. században, később a Szontágh családé volt. 1890 körül gróf Pejacsevich Miklós vásárolta meg. Ebben az időszakban többször bővítették. 1910-1920 között Benczúr Gyula festőművészé volt.
külső leírás:
Több periódusú, U alaprajzú, földszintes főépület kontytetővel, részben cserép-, részben pala héjazattal; egyik sarkán lemetszett téglalap alaprajzú, földszintes melléképület manzárdtetővel, palafedéssel; a körítő támfal sarkain két sokszög alaprajzú, sátortetős palafedésű bástya.
Legalább két periódusú; az ÉNy-i, nagyjából négyzet alaprajzú és a délkeleti, L alaprajzú részt egy újabb, téglalap alaprajzú szárny köti össze. Az ÉNy-i épületrész ÉNy-i és DK-i homlokzatának középtengelyében egy ablaktengelynyi mélységű, nyeregtetős rizalit illetve bejárati előcsarnok emelkedik. Oromzatukat kétoldalt voluták, fönt félkörív zárja, ez utóbbiakat kővázák díszítik / némelyikük hiányzik /.
Ennek az épületrésznek és a másik, L alaprajzúnak nyíláskialakítása, faltagolása hasonló: rajtuk lábazat és két / három ?/ részes főpárkány fut körbe. Az ablakok állótéglány alakúak, szalagkeretük függőleges elemei fölfelé túlnyúlnak, ezekre a csonkokra támaszkodnak a középen szegmentívesen meghajló szemöldökpárkányok. Az ÉNy-i rész ÉNy-i és DNy-i homlokzatának ablakkerete íves köténydíszek kapcsolódnak. Az épületsarkok íveltek, a falakat a tengelyek között és a sarkokon toszkán pilaszterek tagolják. A bejárati előcsarnok oldalfalait kereteletlen félkörablakok, homlokoldalát félköríves záródású kapu töri át, mindegyik kereteletlen. A melléképület alaprajza egyik oldalán lemetszett téglalap; földszintes, manzárdtetős, palafedésű, tagolása a főépületéhez hasonló. A körítő támfal két sarkán 1-1 sokszögletű, palával fedett sátortetős "bástya" áll,melyeknek oldalfalait állótéglány alakú, félköríves záródású ablaknyílások tagolják.
állapot leírása:
A Szécsényi Múzeum raktára, rendezetlen, elhanyagolt.

Állapotjelentések

2010.11.28 11:09 carmin állapot: 3 - pont: 4

Igaz, hogy nagyon elhanyagolt állapotban van, de szerintem azért nem 2-es.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.