Árpádházi Szent Erzsébet
Rétság Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Dombon, szabadon álló, egyhajós, nyeregtetős templom, DK-i homlokzata előtt középtoronnyal, melynek ÉK-i oldalán karzatfeljáró található. Szentélye egyenes záródású, oromfalas, ívelt oromzattal, DNy-i oldalához sekrestye kapcsolódik. Belseje síkmennyezetes, barokk famennyezet maradványaival, a hajó bejárati oldalán karzat. Gótikus szentségtartó fülke (a lebontott debercsényi templomból), csúcsíves sekrestyeajtó, körablak. Berendezés: 18-20. század. A templom 13. századi eredetű, 1500 körül valószínűleg újraboltozzák, 1663-ban és 1708-ban átépítették. A barokk időkben bejárata a mai szentély felől volt. 1934-ben, a torony építésével megfordították a tengely irányát. (Az ekkor feltárt diadalívet és a Werbőczy-címeres zárókövet 1937-ben az esztergomi kőtárba szállították.) A templom előtt: kőkereszt, fémkorpusszal, 1932. A bejárattól DK-re: Lourdes-i barlang.
külső leírás:
A település központjától távolabb, dombtetőn, szabadonálló részben középkori, részben barokk, illetve 20. századi római katolikus plébániatemplom, téglalap alakú hajóval, a nyugati homlokzat elé épült toronnyal és egyenes záródású keskenyebb szentélyyel.
Torony alsó szintjén sarokarmirozás, homlokzat közepén egyszerű szalagkeretes, kétszárnyú bejárat, felette félköríves ablak erőteljes könyöklővel. Tagolt osztópárkány. Torony emeletén, mind a négy oldalon félköríves harangablak, órapárkány, gúlasisak cseréppel fedve.
Torony mellett a homlokzat déli részén feljárat a kórusra. Déli homlokzaton egy szegmensíves bejárat és 3 félköríves ablak, illetve a homlokzat nyugati végén kisebb félköríves ablak a karzatlépcső megvilágítására. Egykori déli kapu befalazva.
Cseréptető.
Szentély keleti falán enyhén ívelt barokkos homlokzat, látszik, hogy a nyugati bejárati rész volt egykor. Rajta csak a kis köralakú ablakocska.
Északi oldalon az utólagos modern sekrestye.
A hajó északnyugati sarkán is sarokarmirozás. Torony északi oldalának földszintjét is félköríves ablak világítja meg. Hajó északi oldalán szintén 3 félköríve sablak.
Templom előtt kőkereszt /1932/.
Bejárattól délkeletre, vagyis a mai északi homlokzattól nyugatra Lourdes-i barlang.