Iskolaépület

oktatási és gyermekintézmény
Romantikus iskolaépület, Petsching János, 1857-1859.
:
Szabadon álló, a Toldy F. u. felé kétemeletes, az alacsonyabban fekvő Donáti u. felé háromemeletes, romantikus, téglaarchitektúrás iskolaépület.
Az összetett tömegű épület homlokzatai szimmetrikusak. Toldy Ferenc utcai homlokzatát három erőteljes kiülésű rizalit tagolja öt részre. A középrizalitot falsávok osztják három mezőre, melyekben szintenként hármas ikerablakok nyílnak; a középtengelyben nyílik a csúcsíves záradékú, bélletes, szemöldökgyámos kőkeretű kapu, vakmérműves ívmezőjében címerpajzsot tartó angyalalakkal, a címerpajzsban építési felirattal. Eredeti kapuszárnyak és figurális, díszes rézkilincs, felirattal. A szélső rizalitok fiálés oromzatúak, a közbenső rizalitok középrész felőli sarkaiba kör alaprajzú tornyok illeszkednek, mindegyik rizaliton keskenyebb-szélesebb csúcsíves ablakok nyílnak. Donáti utcai homlokzatát szintén három rizalit tagolja öt részre. A középrizalit felső emeletének középvonalában gúlasisakos kő zárterkély helyezkedik el. A szélső rizalitok fiálés-oromzatos kiképzésűek. Az oldalsó homlokzatok 1+5+1 tengelyesek.

2014.05.20 17:29 pszirmai állapot: 5 - pont: 3

A Donáti utca felől közelítettem meg az épületet, innen szépen benőtték a fák a kertet, így nehéz jó képet csinálni erről a monumentális szép épületről. Olyan érzésem volt, mintha uralná a Donáti utca ezen szakaszát: mintha annak idején erődnek épült volna :-).
Az épület ezen része is nagyon szép, karban van tartva - sajnos a kertjébe nem lehet belátni - legalábbis a Donáti utca felől több méter magas fal van.
A Toldy utcai rész is nagyon szép, szinte lepusztultnak hat a vele szemben lévő Kodály(ha jól emlékszem) zeneiskola - elég nagy a kontraszt a két épület között :-).