Cserteri vár

Rom
ERŐDÍTMÉNY
vár
Pásztó Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Kövecses-patak ÉNy-i oldalán, a hegyhát kissé kiugró oldalába építve, ma bozóttal benőtt és teljesen megközelíthetetlen várrom. Egykor hosszúkás téglalap alakú volt, magva a kb. 8 x 8 m-es, ötszög alakú torony. Emellett a felső vár mellett létezett egy alsó vár is, a kettőt árok választotta el egymástól. A távolabbról is látható két faldarab feltehetőleg a lakótorony maradványai. A 14. században építtette a Rátót nemzetség nádori ága.
külső leírás:
a kövecses-patak ÉNY- oldalán, a hegyhát kissé kiugró oldalába építve, ma teljesen megközelíthetetlen és bozóttal teljesen benőtt középkori várrom.
A vár egykori hosszúkás téglány alakú volt, megvan a kb. 8x8 m-es ötszög alakú torony. A fent leírt felső vár mellett létezett egy alsó vár is, s a kettőt árok választotta el egymástól.
Mivel a vár nem volt megközelíthető, ezért nehezen meghatározó, hogy mely részéből, de valószínűleg az egykori lakótoronyból áll még a két meghatározhatatlan alakú faldarab. A meglévő leírások is ezt erősítik.

A vár állapota valószínűleg nem lett rosszabb(2010-hez képest), de a növényzet teljesen elburjánzott. Legalább ki kellene ápolni ebből a csipkerózsika helyzetből.