Római katolikus kápolna

Szentlélek
kápolna
r.k. kápolna
Temetőkápolna
Pásztó Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Dombon, szabadon álló, egyhajós, keletelt épület, Ny-i homlokzata előtt középtoronynyal, a hajónál keskenyebb, poligonális záródású szentéllyel, melynek É-i oldalához sekrestye kapcsolódik, a szentélyzáródás fölött félsátortetőben végződő nyeregtetővel. A Ny-i homlokzat sarkain háromnegyed oszlopok, a szentélyen támpillérek. A szentély D-i falán befalazott csúcsíves ablakok. Hajója csehsüveg boltozatos, szentélye fiók-, sekrestyéje keresztboltozatos. A hajó Ny-i oldalán karzat. Ny-i kapuja és a sekrestyeajtó nyílása csúcsíves, a kapun barokk ajtószárny. Színes üvegablakok: 1970. Berendezés: jellemzően 20. század; padok, 18. század; főoltárkép: 1820 (Martinovics Béla). Orgona: 1887 (Burgfeld Ferenc). A 15. század első felében épült, 1765-ben újjáépítették, majd 1806-ban valószínűleg renoválták. A kápolna előtt: kőfeszület, talapzata elő- és hátoldalán évszámos felirattal, 1845).
külső leírás:
A település északi részén, főútvonal mellett, de attól beljebb szabadon álló, részben középkori , részben barokk kápolna, nyugati homlokzata elé épített toronnyal, téglalap alakú hajóval és a nyolcszög 3oldalával záruló szentéllyel.
Nyugati homlokzat dísztelen, jelentős részét foglalja el a négyzetes alaprajzú torony. Egyetlen dísz a homlokzat sarkain elhelyezett 364 oszlopok, tetejükön gömb alakú díszítéssel. A torony alján nyílik a téglalap alakú kétszárnyú bejárat, mely szalagkeretes és záróköves. Felette tagolt egyenes szemöldök. Az 1. Emeleten a bejárat fölött téglalap alakú ablak szalagkerettel. A homlokzatnak ezt az alsó részét egyenes végigfutó párkány zárja le, mely a tornyon különösen hangsúlyos. Az orommező ívelt, a torony orommezőbe eső szakaszát félkörablak szalagkerettel, majd a 2. Emeleten a sarkokon elhelyezett pilaszterek között félköríves záródású harangablakok , melyek szintén záróköves, szalagkeretet kaptak. Az ablak felett, de
zárópárkány alatt kör alakú mélyedés jelzi az óra helyét. Tagolt zárópárkány végül bádoggal fedett , ívelt gúlasisak zárja a tornyot.
Az oldalhomlokzatok egyszerűek, a hajó mindkét oldalán 2-2 szegmensíves ablak, közöttük lizéna. A szentélyen a két csúcsíves, gótikus ablak, az ablakok között ill. a szentély sarkain támpillérek. Az északi oldalhoz épült a sekrestye, melynek keleti és nyugati falán 1-1 ablak található.
A hajó és a szentély palával fedett.

Az épület külső állapota csak romlik és romlik. Egyre nagyobbak a vizesedések és a vakolat leválások. A belső tér viszont szép !