Oskolamester háza (Múzeum)

polgárház
mezővárosi polgárház
Pásztó Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes ház nyeregtetővel, zsindelyfedéssel. Terméskőből épült, az elpusztult részek téglából pótolva. Bejárata a K-i homlokzat középtengelyében. Pincelejárata különálló, nyeregtetős építmény a ház DK-i sarka előtt. Belső tere háromosztatú: a kamrában egy feltárt gabonaverem és másik kettőnek a nyomai, a konyhában rekonstruált szabadkéményes tűzhely. Az épületben régészeti kiállítás látható: középkori házbelső, berendezés, edények. Épült a 15. század elején (az első tanítót 1428-ban említik), 1551-ben tűz martaléka lett, majd újraépítették. Az 1800-as években É-i irányból, vályogból egy helyiséget építettek hozzá és megváltoztatták belső beosztását. Az épület helyreállítására 1982-1984 között került sor.
külső leírás:
A Múzeum tér közepén északi-dél irányban, szabadon álló, gótikus eredetű, majd az 1970-es években rekonstruált, földszintes, téglalap alakú alaprajzú, nyeregtetős lakóház. Jelenleg fazsindellyel fedve.
Keleti homlokzata 3 tengelyes, két keskeny téglalap alakú ablak között a bejárat. Nyílások szalagkeretesek.
Északi oldala ablaktalan, csak a padlástérre nyílik egy kicsi,
Nyugati oldala szintén 3 tengelyes, 3 téglalap alakú szalagkeretes ablak.
Féli oldalán 2 tengely, az egykori szobát megvilágító, szintén téglalap alakú szalagkeretes ablak. A padlástérre kicsi kereszt alakú ablak nyílik.
Az épület DK-i sarka előtt téglalap alakú, nyeregtetős fazsindellyel fedett, kétszárnyú félköríves kapuval ellátott pincelejárat. A pince dongaboltozatos és párhuzamos a lakóházzal.
Középkori épület, az elpusztult részeit téglából egészítették ki.

Szép környezetben és jó állapotban találtuk.