Római katolikus plébánia

plébánia
r.k. plébánia
Pásztó Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes ház kontytetővel, D-i homlokzatán kis kiülésű rizalittal. Bejárata a rizalit középső tengelyében: felülvilágítós ajtó, fölötte historizáló Szent Lőrinc-dombormű. Kéttraktusos, dongaboltozatos középfolyosóval, kereszt- és teknőboltozatos helyiségekkel. Bennük kályhahelyek, barokk nyílászárók. Két részre osztott, dongaboltozatos pincéje valószínűleg középkori. Régebbi alapokon 1745-ben épült. A ház előtt egy korábbi épület alapfalai látszanak ki a földből.
külső leírás:
Település középpontjában a plébániatemplom nyugati homlokzatánál, utca VONALÁTÓL BELJEBB, ARRA MERŐLEGESEN ,KERTBEN, szabadon álló, téglalap alakú alaprajzú, földszintes cseréppel fedett kontyot nyeregtetős barokk plébánia.
A kertben lévő hosszú főhomlokzata 6 tengelyes: a-a-a-b-a-a, nyugatról a 3-5. Tengely enyhe kiülésű rizalitban. Minden ablak téglalap alakú, osztott füles, szalagkerettel díszített. A bejárat egyszárnyú, téglalap alakú, ajtónyílás felett enyhén ívelt szemöldökű felülvilágító. Az ajtó és a felülvilágító együtt füles szalagkeretben. Ajtó felett historzáló. Szt Lőrinc vértanura emlékező, téglalap alakú dombormű. Rizalit nyugati végén kétszárnyú, félköríves, szalagkeretes pincelejáró.
Utcai homlokzat 2 tengelyes, két téglalap alakú, füles, szalagkeretes ablak.
Épület előtt korábbi épület alapfalai látszanak ki a földből.