A római katolikus templom és plébánia műemléki környezete

Terület
Műemléki környezet
Műemléki környezet
Pásztó Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A település központjában, szabadon álló, r. k. templom műemléki környezete a következő lehatárolásal: a Kossuth u. Ny-i oldala és a Deák u. É-i oldala metsződésétől D-i irányban halad a Kossuth u. Ny-i oldalán, majd elérve a 32 hrsz.-ú telek É-i határát, azt Ny-i irányban, aztán a telek sarkánál befordulva a Ny-i telekhatárt D-i irányban követi. A telek DNy-i sarkánál ÉNy-i irányba fordulva átlósan átkel a Kossuth Lajos u. Ny-i oldalára, és az 52 hrsz.-ú telek DK-i sarkától a telek D-i határán halad tovább Ny-i irányban; a telek DNy-i sarkánál D-i irányba fordul és az 56/1. hrsz.-ú telek K-i határát követi. A telek DK-i sarkánál Ny-i irányba fordulva halad tovább az 56/1., 56/2., 57. hrsz.-ú telkek D-i határán, majd az 57 hrsz.-ú telek DNy-i sarkánál a Ny-i telekhatár folytatásában átkel a Hársfa u. túloldalára, ahol a 271/27., majd a 271/14., 271/12., 271/11., 271/10., 271/9., 271/8., 271/7., 271/6., 271/5., 271/4., 271/3., 271/2. és a 271/1. hrsz.-ú telkek D-i határán halad tovább. A 271/1 hrsz.-ú telek DNy-i sarkától követi a 271/27. hrsz.-ú telek D-i telekhatárának É-i irányú beszögellését, ezután halad tovább Ny-i irányban, előbb még a 271/27. hrsz.-ú telek határán, majd annak folytatásában a 271/24. és a 271/26. hrsz.-ú telek D-i határán, majd É-i irányban a 271/26. hrsz.-ú telek Ny-i határán, majd ennek folytatásában ismét a 271/27. hrsz.-ú telek Ny-i határán, s végül a 67. hrsz.-ú telek D-i határára fordulva tér vissza a Hársfa u. Ny-i oldalára. Innentől a Hársfa u. Ny-i oldalán halad tovább, átkel a Semmelweis utcán, és a 74/1. hrsz.-ú telek DK-i sarkánál K-i irányba fordulva, a Deák Ferenc u. É-i oldalán haladva jut vissza a kiindulópontig.
külső leírás:
A város középpontjában északról délre és nyugatról utcákkal, keleten részben a Kövicses patak árkával, részben utcával határolt Múzeum tér. A tér északi oldalán áll a gótikus, de barokkizált Szt. Lőrinc plébánia templom, a déli oldalon a barokk ciszterci kolostor épülete, keleti homlokzata előtt a háromhajós középkori bazilika maradványai. A tér közepén az oskola mester háza a borospincével, tőle délre, az épületre merőlegesen a középkori kolostor üveghutájának feltárt maradványai, majd az üveghuta és a barokk épület között, mintegy kettőt összekötő középkori kovácsműhely feltárt falai. A Kövicses patak egykori árkán barokk kőhíd ível át, korlátján Nep. Szt. János szobor.

Szép környezetben és jó állapotban találtuk.