Községháza (Rajeczky Benjamin Zeneiskola)

közigazgatási épület
városháza
Pásztó Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, emeletes épület, kontytetővel. K-i homlokzatán kiskiülésű középrizalit, bejárata a középső tengelyben. Kéttraktusos, dongaboltozatos középfolyosóval, a földszinten teknőboltozatos, az emeleten, egy kivételével, síkmennyezetes helyiségekkel, részben klasszicista nyílászárókkal. Lépcsője háromkarú, kovácsoltvas korláttal. Községháza céljára épült 1820 körül.
külső leírás:
Két út találkozásából adódó háromszögű teret DNY-ról lezáró, szabadon álló téglalap alakú alaprajzú, emeletes, cseréppel fedett kontyolt nyeregtetős klasszicista községháza.
A fő útra néző homlokzata mind a földszinten, mind az emeleten 7 tengelyes, a középső 3 tengely enyhe kiülésű rizalitban.
Földszint: a-a-A-B-A-a-a
Emelet:a-a-C-C-C-a-a
A földszinti nyílások félköríves záródású enyhe mélységű faltükörben helyezkednek el, s mindegyik felett a tükörnél is mélyebben kialakított félköríves záródású szemöldök. Mind a rizalitban, mind a rizaliton kívül a középtengely kivételével téglalap alakú osztott ablakok, a középtengelyben téglalap alakú kétszárnyú kapu. A két szintet egyszerű osztópárkány választja el egymástól. Az emeleten a rizaliton kívül téglalap alakú, osztott, de a földszintnél nagyobb ablakok, a rizalitban 3 félköríves záródású ablak . A homlokzatot egyszerű, tagolatlan főpárkány zárja.
A hátsó hosszú homlokzat földszintje és emelete szintén 7-7 tengelyes.
Földszint:b-a-a-b-a-a-a.
Emelete 7x a
A földszinti nyílások téglalap alakú enyhe mélységű féltükörben helyezkednek el. Északról az 1. Tengelyben kétszárnyú pincelejáró, a 2. Tengelyben vakablak , majd a 4. Tengelyben kétszárnyú bejárat. A többi tengelyben téglalap alakú osztott ablakok. Az osztópárkány felett a 7. Tengelyben téglalap alakú osztott ablakok, melyek nagyobbak a földszinti ablakoknál.
Az északi rövidebb homlokzat mindkét szinten 4 tengelyes, sőt a főhomlokzat fölötti 1. És 2. Tengelyben a földszinti ablakok alatt a lábazatban kisméretű, téglalap alakú pinceablakok vannak. A földszinti rész kialakítása és ablakai megegyeznek a főhomlokzat földszintjének kialakításával, az emeleten a főhomlokzattól számított 2. Tengely kivételével vakablakok vannak. Mind a vakablakok mind a rendes ablakok az emeleti ablakok méretével megegyező.
Déli rövidebb homlokzat szintén mind a földszinten, mind az emeleten 4 tengelyes, mindkét szint kialakítása megfelel az eddigi leírtaknak. A földszinten ezen az oldalon nincs pinceablak és a földszinti ablakok mind vakablakok. Ezzel szemben az emeleten csak a hátsó homlokzat felőli 1. Tengelyben van vakablak, a többi ablak megfelel a főhomlokzat rizaliton kívüli, téglalap alakú ablakainak.
külső felújítás előtt

Változás igazából az épület állapotában nem történt. A nyilászárók festése már nagyon időszerű lenne.