Vasúti épületegyüttes

Közlekedési emlék
vasúti közlekedés
Pásztó Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Vasúti épületegyüttes: vasútállomás felvételi épülete, illemhely-, valamint lámpatároló pavilonnal, a felvételi épülettől D-re raktár, közúti rakodórámpával. É-ra vízház, a két oldalról kapcsolódó raktárral és lakrésszel. A felvételi épület téglalap alaprajzú, egyemeletes. Ny-i homlokzatán háromszög oromzatos középrizalit. A K-i középrizalit két szélén további háromszög oromzattal lezárt sarokrizalitok. A K-i középrizalit középső része fölött haránt irányú lekontyolt nyeregtető, az oromzatos részek fölött haránt irányú -, az épülettest fölött hosszirányú nyeregtető. A Ny-i homlokzaton és tovább, a két négyzetes alaprajzú pavilon hosszában faoszlopos esővédő félnyeregtető, mely a felvételi épület sarkaitól nyeregtetővé bővülve ráfed a pavilonokra. A melléképület (raktár, vízház, lakrész) szélső részei földszintesek, nyeregtetővel, a középső (vízház) kétemeletes, kis lejtésű félnyeregtetővel. A vasútvonalat 1863-ban kezdték építeni, 1868-ban lett állami tulajdonú. Pásztón négy vágány, vízvételező hely létesült. A felvételi épület típustervek felhasználásával 1898-ban épült (építész és kivitelező: Wellisch Hugó).

Változatlan állapotban.