Szentháromság-szobor

Plasztika
szobor
Rétság Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az r. k. templommal (trsz.: 5784) szemben, kő sarokpillérek közötti léckerítéssel körülvett területen álló Szentháromság-oszlop. Hasáb alakú, lábazatos-párkányos talapzaton felfelé keskenyedő, palmettás fejezetű négyzetes pillér, rajta a szoborcsoport. A talapzat előoldalán található felirat szerint a mezőváros lakosai állíttatták 1844-ben.
külső leírás:
A település közepén, a templomkerttel szemben, a Szabadság teret átszelő Petőfi utcának a templommal szembeni oldalán füves téren szabadonálló, barokk Szentháromság oszlop. (Ez a terület egyébként az elbontott korábbi templom helye.) Hasáb alakú talapzaton rozettákkal díszített lábazati tag, melyen felfelé keskenyedő palmettás fejezetű pillér emelkedik, s ezen helyezkedik el a szoborcsoport. Az előoldalon a talapzaton felirattal: "N. O. M. VÁROS LAKOSSAINAK BUZGO AJÁNLÁSÁBÓL 1844. ÉVBEN".

Maradt a jó állapot.