Nagyboldogasszony
Salgótarján Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A településtől ÉNy-i irányban elhelyezkedő búcsújáróhely épületegyüttese. A kegytemplom egyhajós, D-i homlokzatán toronypárral, félköríves záródású szentéllyel, melynek Ny-i oldalához az Almásy család sírboltja, K-ihez a rendház kapcsolódik (benne sekrestye, oratóriummal). Nyeregtetője kereszt alakú gerincű. D-i homlokzatán a két torony közötti falszakasz timpanonos. A három tengely mindegyikén szoborfülke újabb szoborral, 1973 (Máriahegyi János). Bejárata a tornyok között, fölötte a Vereb és az Almássy család címere. Belseje boltozott, hajója D-i végéhez a bejárati építményben elhelyezett karzat kapcsolódik. Falképek és színes üvegablakok, 1934 (Steffek Albin). Berendezés: jellemzően 18. század közepe; mellékoltárokon a képek kicserélve: 1934 (Hollós Endre). A kolostor L alaprajzú, kétszintes, nyeregtetős, az É-i szárny K-i végéhez kapcsolódó merőleges szárny újabb. A É-i szárny egytraktusos, dongaboltozatos oldalfolyosóval, a földszinten dongaboltozatos, az emeleten síkmennyezetes helyiségekkel. A templom és a kolostor által közrefogott udvarra néző homlokzatok előtt oszlopos, nyitott folyosó, tetején terasszal. Az udvarban négyzetes alaprajzú, kisméretű barokk kápolna. A 13. század óta ismert kegyhely mai templomát Almássy János építtette 1763-ban. Kolostorához az új szárnyat 1937-ben építették.
külső leírás:
Barokk egyhajós templom épület, a főhomlokzat síkjában emelkedő két toronnyal, félköríves záródású szentéllyel. A templomhoz délről szintén barokk eredetű, de mára már átalakított kolostor csatlakozik, melyhey 1937-ben újabb nagyméretű, jellegtelen épületszárnyat csatoltak. A templom és a kolostor által lörülölelt kis udvar közepén négyzetes alaprajzú kápolna helyezkedik el. A templom főhomlokzatát lapos falpillérek tagolják három részre. A földszinten, középen kosáríves záródású kapu, felette barokk keretben a Vereb és az Almássy család címere, még feljebb szintén kosáríves ablak látható.Utóbbi két oldalán (a tornyokon) 1-1 félköríves záródású szoborfülke. Közülük a bal oldaliban Szt. Péter, jobb oldalon karddal és bibliával ábrázolt Szt. Pál kőszobra látható. Mindkettő Máriahegyi János munkája 1973-ból. az emeletet a földszinttől erős osztópárkány választja el a többi homlokzat főpárkányával megegyező magasságban. E fölött a tornyok oldalain egy-egy félköríves záródású, füles vakolatkeretezésű, fa zsalugáteres ablak látható. Középen kis fülkében Mária syobor. A középrészt egyszerű timpanon zárja, a tornyokon vörösréz borítású, összetett barokk toronysisak. A bal oldali oldalhomlokzat a belső ovális alaprajzának megfelelően kissé kihasasodik, szentély felőli oldalán az Almássy család sírboltja csatlakozik hozzá.. A kihasasodó részen alul egy kőkeretes, egyenes záródású ajtó, felette felirat. az ajtótól jobbra modern, egyenes záródású ajtó vezet a padlásra. Az előbbi ajtó felett kőkeretes ablak. A hajó másik homlokzata közepének kihasasodásán a másik oldalon megfigyelt nyílások láthatók. A homlokzat előtt oszlopokon nzugvó, vas mellvédes folyosó húyódik végig, ráfordulva a kolostor részre is. A templom falai - a fehér tagozatok kivételével sárgára festettek. A csatlakozó kolostor kétszintes, palával fedett nyeregtetővel, mindkét szintjén egyszerű, azonos ritmusban elhelyezett, füles szalagkeretes nyílásokkal.

A felújítás elkezdődött.

Magtár (3.593 km)