Szent Kereszt felmagasztalása
Salgótarján Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Dombon, szabadon álló, egyhajós, nyeregtetős templom. K-i homlokzata oromfalas, oromcsúcsa fölött huszártoronnyal; szentélye a hajónál keskenyebb, poligonális záródású, É-i oldalához sekrestye kapcsolódik. A hajó kazettás mennyezetes, amely 1746-ban készült, utolsó két sora 1905-ben cserélve. Bejárati oldalán karzat, a mennyezettel egykorú mellvéddel. Szentélye fiókos dongaboltozatos. Berendezés: 18-20. század; főoltárkép: 1937; két oltárkép a hajóban: az egyik 18. századi. Orgona: 1905 (Angsterorgonagyár). Épült a 18. század első felében, huszártornya 1923-ban készült. A templomkertben: harangláb (trsz.: 5854) áll.
külső leírás:
Magas dombon szabadon álló egyhajós épület, a nyolcszög három oldalával záródó szentéllyel, a az ahhoz jobb oldalon csatlakozó kis sekrestyével. Falazata vakolt, sárgára festett. Az épületet kb. 70 cm-es lábazat övezi. Főhomlokzatának alján barokk kőkeretű félköríves záródású kapu, zárókövének helyén virág faragással. E felett kis körablak figyelhető meg, majd az egész épületen körülfutó cseréppel fedett párkány követkeyik. Feljebb barokk oromzat, melyet egy újabb kis párkány oszt vízszintesen két részre. Alsó részének közepén egy-egy pillér, ezektől kétoldalt egy-egy voluta látható. Az oromzat feletti kis huszártornyocska fából készült 1923-ban. A hajó oldalhomlokzatai három- három keretelt bemélyedéssel tagoltak. Bal oldalt a mélyedésekben három ablak látható, közülük az első kettő félkörívvel, a harmadik csekély szegmentívvel íárul.

Az épület most is egész jó állapotban van. Sajnos az alapok nedvesedése egyre magasabbra kúszik a falakon. Itt ott némi vakolat feltáskásodást és kevés lepergést is találtam már.