Nyáry-kastély (iskola)

Rétság Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Dombon, nyeles telken, szabadon álló, tagolt alaprajzú, emeletes kastély. Téglalap alaprajzú, manzárdtetős barokk magjához a DNy-i oldalához újabb, L alakú, kontytetős szárny kapcsolódik. A barokk szárny DK-i homlokzatán kis kiülésű, timpanonos rizalit, kőkeretes bejárattal. Földszintjén fiókos dongaboltozatos, az emeleten teknőboltozatos helyiségek, kályhahelyekkel. Dongaboltozatos pincéje a hegybe mélyen benyúlik. A neobarokk szárnyban a földszinten poroszsüveg boltozatos, az emeleten síkmennyezetes helyiségek. Egy volt konyhában épített tűzhely. Építtette a Nyáry család 1750 körül. Később a Prónay, végül a Schrecker családé volt. Újabb, L alakú szárnyát a Balás család a 20. század elején építtette. Belsejét erősen átalakították.
külső leírás:
A falu keleti oldalán, dombtetőn, szabadonálló, emeletes, "U" alakú alaprajzú, részben barokk, részben múlt század végi kastély. (A téglalap alakú barokk épülethez "L" alakú szárnyat építettek a múlt század végén, ettől az alaprajz talán "U" alakúnak mondható.)
Délnyugati, újabb, rövidebb homlokzat mindkét szinten 1 tengelyes, mindegyik tengelyben téglalap alakú osztott ablak.
Délkeleti homlokzat az újabb részen: mindkét szinten 1-1 tengely ablakok.
Délnyugati homlokzat a régi épülethez kapcsolódó szárnyon: földszinten 3 tengely, északnyugatról az első tengelyben füles, záróköves szalagkerettel körülfogott kétszárnyú, téglalap alakú bejárat, valamint 2 téglalap alakú ablak. Emeleten is 3 tengely, 2 darab 3 szárnyú és 1 darab kétszárnyú ablakkal. Ezen az épületrészen minden ablakra jellemző az egyenes szemöldök és cartouche-szerű barokkos köténydísz.
Régi épület, északnyugati homlokzat, mindkét szinten 1-1 tengelyben 1-1 ablak, de az emeleti ablak szegmensíves záródású, a földszinti ablak pedig inkább négyzet alakú, vagyis kisebb, mint az új szárny ablakai.
Régi épület, a főhomlokzat: Mindkét szinten 5 tengelyes, középső tengely enyhe kiülésű rizalitban, melyet tympanon zár le, benne az egykori címernek feltehetőleg csak részlete. A tengelyeket az emeleten enyhe kiülésű, egyszerű fejezetű falpillérek választják el. Az emeleten rizalitban szegmensíves ikerablak, vakolás alól előtűnik az eredeti kőkeret. Földszinten magas lábazat, tulajdonképpen az osztópárkányig felhúzódó lábazat, s ebben helyezkednek el a kicsi négyzet alakú ablakok. A főhomlokzat magas lábazata a talaj lejtésének köszönhető, az épület a hegy felőli oldalon nem emeletes, ehhez alakították a főhomlokzat lábazatát.
Régi épület, délkeleti homlokzata 2 tengelyes, emeleten falpillérek és szegmensíves ablakok. Földszinti rész egyszerű lábazat. Kerti homlokzat (hegy felőli), a régi épületen szintén középen enyhe kiülésű rizalitban, mely háromszögű oromzattal zárul, ablak (téglalap alakú) és 1 kisebb utólagos, keskeny ablakocska. Hasonló rizalit figyelhető meg az újabb részen is.
Újabb rész, északnyugati homlokzat: földszinten 3 tengely, téglalap alakú osztott ablakok, egyenes szemöldökkel és barokkos köténydísszel. Emeleten szintén 3 tengely ablakokkal.
Cseréppel fedett tető, a régi épületen mansard-tető, az újabb szárnyon kontyolt nyeregtető. Mansard-tetőn, a tympanon két oldalán barokkos padlásablak.
Nemcsak az épület, de a környezete is elhanyagolt, hegy felőli homlokzata szinte megközelíthetetlen.
Mindenütt legömbölyített sarkok.

Nagyon szép, felújított állapotban van, magánterület.