Nagyboldogasszony
Rétság Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A település központjától kb. 1 km-re, a Nógrádsápra vezető út mentén, dombon, szabadon álló templom, körítőfal maradványaival. Egyhajós, keletelt, oromfalas Ny-i homlokzattal, a hajónál keskenyebb, egyenes záródású szentéllyel, amelynek É-i falához sekrestye kapcsolódik. Nyeregtetővel fedett, amely a szentélyzáródás felett lekontyolt. Ny-i homlokzata előtt félnyereg-tetős előcsarnok. Középkori résablakok a szentélyen, a sekrestyén és az oromfalon. Belseje csehsüveg boltozatos, a hajó bejárati oldalán karzat. A szentély D-i falán íves záródású, élszedett ülőfülke, É-i falán kőkeretes sekrestyeajtó. Berendezés: 18-20. század; főoltárkép: 18. század második fele. A középkori templomot 1769-ben és 1888-ban építették át. A körítőfalat 1927 körül nagyrészt széthordták. A templom körül: sírkövek, 19. század.
külső leírás:
A településen kívül, a Nógrádsápra vezető út bal oldalán, dombon, fák között, szabadonálló barokkizált románkori templom. Torony nélküli, téglalap alakú hajóval, és a hajónál valamivel keskenyebb egyenes záródású szentéllyel. Nyugati bejárata előtt talán kapuépítmény vagy toronyalja maradványaival. Mind a hajó, mind a szentély nyeregtetős, cseréppel fedett. A templom körül, a fák között látszanak az egykori körítőfal maradványai. Szentély keleti falán befalazott keskeny románkori ablak, hasonló látható a szentély északi oldalához épült sekrestye keleti falán is. A sekrestye északi falán kicsi, négyzetes ablakocska, nyugati oldalán szegmensíves keretben téglalap alakú egyszárnyú bejárat. Hajó északi falán egy félköríves záródású ablak, melynél a félköríves záródás keskenyebb, mint az ablak egyébkénti szélessége.
A déli homlokzaton a hajón kettő, a szentély déli falán egy, az északi hajófalon lévő ablakkal megegyező ablak.
Nyugati hajófal dísztelen, közepén kőkeretes, szemöldökgyámos kétszárnyú kapu, az oromzatban, de nem a középtengelyben kicsi, félköríves román ablak. Kapu körül félköríves záródású, ma cseréppel fedett előtetős bejárati rész, egykori kapuépítmény vagy torony része.
Templom körül néhány szép múlt századi síremlék.
1997-ben újították fel.
Vizesedés a hajóban.

2009.04.09 14:47 klo állapot: 5 - koordináta: N 47° 52,386' E 19° 19,184' - pont: 5

Az előző állapotjelentés téves, mivel a település szívében álló kápolnát és harangtornyot mutatja. A bejelentő mentségére legyen szólva, hogy az adatbázisban látható kép is félrevezető, mert szintén a harangtornyot ábrázolja. A templom egy közeli dombtetőn található, körülötte régi sírok. Az épületet erősen átépítették, a középkori eredetre kívülről csak az arányai, illetve néhány részlete (befalazott ablakok) utalnak. Zárva volt, bejutni nem tudtam.