Szandtner-Györgypály-kúria

Rétság Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, kontytetős épület. Utcai homlokzatának középső tengelyei enyhe kiülésű rizalitban, udvari homlokzatán árkádos tornác, befalazott nyílásokkal. Kéttraktusos, donga-, teknőboltozatos és síkmennyezetes helyiségekkel. Kályhahely, 20. század eleji kályhával. Pince az utcai traktus alatt, dongaboltozatos. A kúria 1770 körül épült. A Szandtner, Klajtár majd Györgypály család birtokában volt. Tornácának nyílásait 1959 előtt falazták be.
külső leírás:
A faluban, utca vonalától kissé beljebb, nagy telken szabadonálló, földszintes, téglalap alakú alaprajzú, cseréppel fedett kontyolt nyeregtetős barokk kúria. Nagyrészt megvan az eredeti kastélykert, de a régi növényeknek nyoma sincs, ma veteményes és szőlőskert.
Utcai homlokzata 4 tengelyes, 4 téglalap alakú osztott ablakkal. Középső 2 tengely enyhe kiülésű rizalitban. A homlokzat egyébként dísztelen.
Délkeleti homlokzata 2 tengelyes, 2 téglalap alakú osztott ablakkal. magas lábazat a talaj enyhe lejtése miatt, homlokzatokon látszanak az egykori falpillérek vagy falsávok nyomai. Az 1970-es években készült felújításon eldönthetetlen, hogy milyen volt eredetileg.
Kerti homlokzaton látszanak az egykor 3 árkádívvel záruló tornác nyomai, ma ez befalazva és újabb nyílászárókat tettek az ívekbe. Az összkép rendezetlen és nem méltó az épülethez. Ezt a homlokzatot 5 falpillér osztja mezőkre.
Északnyugati homlokzaton 3 tengely, 2 ablak és 1 újabb kétszárnyú bejárat. Lábazati rész, egyébként a homlokzat dísztelen. Utca felőli részen nyílik a pincelejáró.
A kertben különböző, stílustalan, utólag felhúzott melléképületek.

2009.04.09 14:39 klo állapot: 4 - koordináta: N 47° 52,481' E 19° 18,782' - pont: 5

Két tulajdonos osztozik az épületen. Nincsenek nagy összhangban, mert most csak az egyik felét újítják fel. A tetőt már javították, most a falak szinezése van soron.