Huszár-Purgly-kastély

Rétság Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Kastélyból és két melléképületből álló épületegyüttes. A kastély szabadon álló, T alaprajzú, földszintes épület, kontytetővel, az utcai szárny mélységét átfogó, magasabb középrizalit fölött manzárdtetővel. Az utcai szárny egytraktusos, hátsó folyosóval. A helyiségek részben tükörboltozatosak, részben síkmennyezetesek. A hátranyúló udvari szárnyban csehsüveg-, donga-, tükörboltozatos és síkmennyezetes helyiségek. A kastély D-i, utcai homlokzatához kétoldalt pilléres-kővázás kapuk, tovább a K-i kapuhoz kerítésfal kapcsolódik. A két melléképület hosszanti téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetővel fedett. Az egyik, a Ny-i telekhatáron áll, közvetlenül a kapu mellé építve. A másik, az egykori istálló és kocsiszín, a K-i telekhatáron, rövidebb homlokzatával a kerítésfalhoz csatlakozva. Helyiségeik síkfödémesek. A K-iben oszlopok tartotta fafödém, részben leszakadva. A kastélyt a Huszár család építtette 1749-ben, a 18. század végén átalakították. Huszár Károly 1870 körül építtette hozzá a merőleges udvari szárnyat. Az 1930-as évektől 1945-ig a Purgly családé volt.
külső leírás:
Egy fő épületből (barokk kastély) és két melléképületből (19. század második felében épült gazdasági épületek) álló épületegyüttes.
Kastély: település középpontjában álló, utca vonalától kissé beljebb épült, "T" alakú alaprajzú, földszintes, barokk, illetve a 19. század második felében épült kastélyépület. Palával és cseréppel fedett nyeregtetős, illetve középrizalitja felett mansard tetős kastélyépület. A főhomlokzat két végszakaszához egy-egy, teljesen egyforma kapuzat csatlakozik, a mélyített tükrös oszlopokon vázákkal, kétszárnyú kovácsoltvas kapui csak kis részletekben térnek el egymástól. A keletre eső kapuzathoz hosszabb kőfal csatlakozik, mely befut a kastély telkét K-ről határoló, az eredeti barokk épületre merőleges K-i gazdasági épülethez. A nyugati kapuzat Ny-i oszlopához közvetlenül nekiépült a főépületre szintén merőleges, nyugati gazdasági épület. Kastély főhomlokzata 11 tengelyes, középső 3 tengely enyhén kiugró rizalitban. Tengelyosztás: a, a, a, b, b, b, a, a, a. Körbefutó alacsony lábazat, minden tengelyben 1-1 kicsi, fektetett téglalap alakú pinceablak. Zömében vakablakok, mivel az épület csak egy része, a keleti alatt találunk pincét. Pinceablakok felett a rizalitban félköríves záródású ablakok vakolt szalagkerettel, alattuk egyszerű téglalap alakú kötény. Ablakok zárókövéből füzérdísz indul, mely ráfekszik a keretre. Az ablakok felett ovális ablakok szintén vakolt kerettel, zárókővel és füzérdísszel. Rizalit szélén 1-1 pillér bojtdísszel. Pillérek felett 2-2, illetve a tengelyek között 1-1 enyhén kiugró gyám szintén füzérdísszel. A rizalit két oldalán a tengelyekben téglalap alakú osztott ablakok, vakolt szalagkerettel, ablakok sarkához lenyúló füzérrel összekötött gyámokkal.
Nyugati oldalhomlokzat 3 tengelyes, északon egy kétszárnyú ajtó és két téglalap alakú ablak. Északnyugati rövid homlokzat: 2 tengely, két ablak. Nyugati, az utólagosan épített szárny homlokzata: 7 tengelyes, ablakok, északról a második tengely a padlásfeljáró (egy szárnyú). Északi rövid homlokzat: 2 db 3 tengelyes, 1960-as évekbeli ablak. Keleti hosszú homlokzat: 8 tengelyes, délről a 4. tengely utólagosan vágott ajtó, a 8. tengelyben egyszárnyú, múlt századi kőkeretes bejárat. Északkeleti rövid homlokzat: 2 tengelyes, 1 ablak és 2 elfalazott múlt századi egyszárnyú bejárat. Az északi homlokzat keleti részén, illetve a bővítményen lévő bejáratok felülvilágítós, kőkeretes ajtók nagyrészt.
Melléképületek: utcára merőleges, téglalap alakú, földszintes, cseréppel, illetve palával fedett nyeregtetős múlt századi gazdasági épületek. Nyugati cseréppel fedett, két tengelyes utcai homlokzattal: 2 téglalap alakú ablak. Keleti homlokzata 12 tengelyes, 3. 6. 8. és 9. tengelyben kétszárnyú ajtó, a többi ablak. Keleti épületen az utca felé nincs tengely, nyugat felé 18 tengelyes, pillérekkel tagolt homlokzat, nyílások felett egyszerű szegmensíves szemöldök. Külső keleti homlokzata 17 tengelyes, tagolás és szemöldök, mint a másik homlokzaton. A nyugati melléképület nyugati külső homlokzatához kis melléképületet építettek, ez a WC.
az önkormányzat szeretne megszabedulni az épülettől és nem hajlandó rákölteni

Nagyon szépen fel van újítva.