Szent Pál
Pásztó Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A település központjában, dombon, szabadon álló, egyhajós templom, É-i homlokzata síkjában középtoronnyal, szegmentíves záródású szentéllyel, melynek K-i és Ny-i oldalához sekrestye kapcsolódik. Nyeregtetővel fedett, amely a szentélyzáródás felett lekontyolt. Az É-i homlokzat bejárata fölött építési feliratos kőtábla: 1805 - 1807 - 1811. Hajójának K-i és Ny-i homlokzatán támpillérek. Belseje csehsüveg boltozatos, a hajó bejárati oldalán karzat. Falképek: 20. század. Berendezés: 18-19. század; főoltárkép: 1778 (Johann Martin Schmidt, Kremserschmidt) - 1805-ben átfestve; két mellékoltárkép: 18. század vége (Karl Gaspar). Orgona: 1857 (Komornyik Nándor). A felirat szerint építését a Kamara kezdte el 1805-ben, a befejezésére 1807-ben került sor. Tornyát 1811-ben építették (kivitelezők: Dummer Emánuel építőmester és Billinger György pallér).
külső leírás:
Település középpontjában úttól beljebb, dombon szabadonálló barokk római katolikus plébániatemplom, nyugati homlokzata feletti toronnyal, téglalap alakú hajóval, a nyolcszög 3 oldalával záródó szentéllyel (?) a szentély mindkét oldalán sekrestyével.
Nyugati homlokzat faltükrökkel, illetve enyhe kiülésű rizalittal 3 részre tagolt. Középső részben, azaz rizalitban szalagkeretes, kétszárnyú, téglalap alakú bejárat faltükörben, felette emléktábla, majd szegmensíves záródású ablak zárókőmotívummal, egyenes szemöldökkel. A homlokzat két oldalán faltükörben félköríves vakablak hasonló zárókőmotívummal és szemöldökkel. Homlokzat alsó részét tagolt főpárkány zárja. Torony alja íves oromzatban, szintén enyhe rizalitot alkot, benne faltükörben kicsi, fektetett téglalap alakú ablak zárókőmotívummal. Az oromzat alsó részét a főpárkányhoz hasonlópárkány zárja le. Torony emeletén sarokpilaszterek között félköríves záródású harangablak, órapárkány, tört vonalú sisak-dísz.
Oldalhomlokzatokon 3-3 támpillér, közöttük szegmensíves ablakok (3-3).
Szentély keleti falán szalagkeretes kétszárnyú ajtócska barokk vasalatokkal.
Északi sekrestyén szép szalagkeretes ablak, illetve szemöldökgyámos, szalagkeretes, záróköves kétszárnyú barokk ajtó. Ajtószárnyak újak.
Mindenhol cserépfedés, tornyon bádog.

Valószínű javítottak az állagán, de még láthatók a vizesedés okozta problémák