Lakó- és üzletház

Lakó- és üzletház, Luxus Áruház, Giergl Kálmán és Korb Flóris, 1911.
:
Ötemeletes, belsőudvaros, szecessziós lakó- és üzletház a Deák Ferenc utca és Vörösmarty tér sarkán.
Az ötemeletes és felette tetőtér beépítéses épület kőburkolatos, - Vörösmarty tér felé 3-1-3-1-5, a Deák Ferenc utca felé 6, a lesarkított szakaszon egy ablaktengelyes - homlokzatát a második emelet fölött modem övpárkány tagolja és egyszerű egyenes vonalú főpárkány zárja le. A falfelületeket, szoboralakokban végződő, többszörösen osztott-díszített lizénák tagolják. A földszintet és az első emeletet fémszerkezetű portálépítmény fogja össze. Hasonló, fémszerkezetű ablakmező kapott helyet a sarokrizalit második-ötödik emeleteiben is. A portáloktól fölfelé a homlokzatokban változó formájú, állótéglány alakú falnyílásokat alakítottak ki, amelyek a falfelület, egyszerű, geometrikus kiképzésű mezőiben kaptak helyet. A legfelső emeleten domborműves osztások között, sűrű ablaksor látható. Felette, a rézborítású tető alatt, hátrahúzott falsíkban helyezkedik el a tetőtéri szint, amelyet a rizalitok feletti, kupolás oromzatok hangsúlyos tömbjei tagolnak. Az épület homlokzatát modern stilizált geometrikus szobrászati díszítés ékesíti, amelyeket Szabó Antal alkotott.

2018.10.16 14:39 klo állapot: 5 - egyéb

Sajnos kifutottam a 30 napos határidőből, ezért egyéb a bejegyzés. Az épület jó állapotban van, a korábbi jelentés óta nem tapasztaltam komolyabb változást.

Lakóházak (0.113 km)