Lakóház; tájház

parasztház
Salgótarján Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az utcavonaltól beljebb, egy árok mentén épült, téglalap alaprajzú kettősház, kő alépítménnyel. Nyeregtetője az utca felőli végén alsó csonkakontyolt, deszkaoromzatán fűrészelt díszítés (szívek), az oromzat csúcsa lécrácsos. Utcai és udvari homlokzatai tornácosak, falazott mellvédről emelkedő oszlopokkal, az udvar felől két bejárattal. Szoba-konyha-kamra-konyha- szoba beosztású, a helyiségek gerendamennyezetesek. Konyhájában hasábkemence, rakott tűzhellyel. Népi műemlék.
külső leírás:
Egysoros, alápincézetlen épület, mely egykor két család elkülönült elhelyezésére szolgált. Tetőzete cseréppel fedett alul csonkakontzolt nyeregtető. Oromzata fűrészelt díszítésű deszkaoromzat. Utcai homlokzata 2 ablaktengelyes. Udvari homlokzata 6 tengelyes, melyből a balról számított 2. és 4. ajtó. A nyílászárók eredeti, 6 szemes ablakok. A homloktornác téglaoszlopos és téglamellvédes, járószintje beton.

Felújított állapotú ház rendezett környezetben. Bemenni nem tudtam mert zárva volt.

emlékmű (0.042 km)