parasztház
Salgótarján Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Fésűs beépítésű, téglalap alaprajzú ház, kő alépítménnyel. Nyeregtetője utcai végén alsó csonkakontyolt, deszkaoromzatán fűrészelt díszítés (szívek), az oromzat csúcsa lécrácsos. Az utcai homlokzat és az udvari homlokzat egy-egy szakasza tornácos, falazott mellvédről emelkedő, díszített fejezetű kőoszlopokkal; bejárata az udvari homlokzatról. Egytraktusos, szoba - konyha - szoba - kamra - istálló beosztású. A helyiségek a konyha kivételével gerendás mennyezetűek. Pince az épület hátsó része alatt, síkmennyezetes. Népi műemlék.
külső leírás:
Fésűs előkertes beépítéssel épült egysoros , hagyományos beosztású, alápincézett épület. Tetőzete cseréppel fedett alul csonkakontyolt nyeregtető. Oromzata felül rácsozott díszítésű deszkaoromzat. Utcai homlokzata 2 ablaktengelyes. Udvari homlokzata 6 tengelyes, melyből a balról számított 1. És 5. ajtó. A hatodik ablaktengely jelenleg elfalazott.A nyílászárók újak. Ablakai eredeti négyszemes ablakok. Az ereszalja kövezett. Homloktornác díszített oszlopfejezetű oszlopos, téglamellvédes, járószintje föld. Az utcától számított 3. És 4. Helyiség tornácrész beépítésre került. A 4. helység alápincézett, bejárata a tornác alapozásából nyílik.
Lakóépület (2009.06.16 18:12 Zerind)

2018.08.09 13:25 Emese62 állapot: 5 - pont: 25

A tető teljesen új, sajnos a szivesckés díszes fa részeket nem tartották meg. Frissen meszelve, szép a tornác, lakott.

emlékmű (0.175 km)
Szatócsbolt (0.318 km)