Bory-kúria

Salgótarján Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, földszintes, téglalap alaprajzú épület, sarkán egy-egy átlós tengelyű pavilonnal. A főszárny kontytetős, a sarokpavilonok kontyolt nyeregtetősek. DK-i, utcai, homlokzatának közepén rizalit. Bejárat az ÉK-i és a DNy-i (a két rövidebb) homlokzaton. Kéttraktusos, középfolyosóval, a helyiségek boltozottak, helyenként stukkó. Pincéje dongaboltozatos. Építtette a Borfői Bory család 1810 körül, később a Lehoczky család birtokolta. 1920-ban megosztották és átalakították.
külső leírás:
A rákóczi út nyugati végén álló, s azt lezáró előkertes, földszintes , téglány alaprajzú épület, homlokzatának két sarkán 1-1 sarokpavilonnal, s a közöttük lévő középrizalittal.a pavilonok és a rizalit oldalain 1-1 a közöttük lévő falszakaszokon két-két ablak látható. A hátsó homlokzaton jelenleg öt ablak van. A jelenleg két önálló lakásra osztott épület bejáratai a két rövidebb oldalon nyílnak.A homlokzatokon alul magas lábazat, felül több részes klasszicista párkány fut körbe.Nyeregteteje palával borított.

Az épület állapota változatlan. A befejezetlenség gyanítható.
Az egyik kémény rossz állapotú.