Szent Mihály arkangyal
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Dombon, temetőben, szabadon álló, egyhajós, keletelt, nyeregtetős templom, Ny-i homlokzata előtt középtoronnyal, patkó alakú, a hajóval azonos szélességű szentéllyel, melynek É-i oldalához sekrestye kapcsolódik. Az É-i hajófalon csúcsíves kapu, az ívmezőben erősen kopott címerrel. A D-i hajófalon két csúcsíves ablak, a szentélyfalon résablakok. Karzatfeljáró kívül, a torony D-i oldalán. A szentély és a hajó síkmennyezetes, a bejárati oldalon karzat. A toronyalja, karzatalja csehsüveg-, a sekrestye dongaboltozatos. Falképek: 1965 után. Berendezés: jellemzően 19-20. század; keresztelőkút: 18. század vége. Orgona: 1910 (Wegenstein-orgonagyár). A 13. században épült körtemplomot a 14. században téglalap alakú hajóval toldották meg. Jelenlegi formáját, tornyát 1852-ben kapta, Ny felé történő újabb bővítéssel.
külső leírás:
Dombon, a falu temetőjében szabadon álló, egyhajós templom, patkó alakú, a hajóval azonos átmérőjű és magasságú szentéllyel, a homlokzat síkja elé épített középtoronnyal. Szentélyének északi oldalához földszintes sekrestye kapcsolódik. Tornya és szentélyének egy része fémlemezzel, többi része cseréppel fedett.
Az épületen lábazat és egyrészes párkány fut körbe.
A főhomlokzatot a torony uralja. Középtengelyében nyílik a félköríves záródású, felülvilágítós, szalagkeretes kapu, fölötte - közvetlenül a párkány alatt - lyuk nagyságú, szalagkeretes körablak. A torony déli oldalához 12 fok magas külső lépcső tapad; a karzatra és a toronyba vezet. A torony második és harmadik szintjének sarkait lizénák hangsúlyozzák, a két szintet egymástól szalagpárkány választja el, a fölsőt egyrészes párkány zárja le. Falfelületeiket félköríves záródású, egyszerű szalagkeretes ablakok tagolják.
A déli hajófalon négy ablak: két szegmentíves záródású és két belül szegment-, kívül a félköríveshez közelítő záródású.
Szentélyén két befalazott, rézsűs bélletű, félköríves záródású középkori és a déli oldalon egy, a hajóéival megegyező, szegmentíves ablak.
Északi hajófalán csúcsíves záródású gótikus kapu, ívmezejében címerpajzs, fölötte sisak, sallangokkal.

2012-ben befejeződött felújítás, mégis az eresz alatt leázás látszik

Magtártemplom (1.191 km)