Megújulásunk támogatója:  

Kubinyi–Márkus-kúria; (Általános Iskola)

azonosító:
6582
törzsszám:
5743
szélesség (lat):
N 47° 45,947'
hosszúság (lon):
E 19° 32,295'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kúria
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
196
település KSH kódja:
21795
földhivatal:
Pásztó Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Egykori parkban, szabadon álló, L alaprajzú, földszintes, kontytetős épület. DNy-i homlokzata közepén négyoszlopos, timpanonos portikusz, beüvegezett oszlopközökkel, előtte teljes szélességében lépcsősor. A timpanonban a Kubinyi és Andreánszky család kőből faragott kettőscímere. Az ÉNy-i szárny egytraktusos, oldalfolyosóval. Mindkét szárnyban síkmennyezetes helyiségek; a DNy-i szárny helyiségeiben és portikuszában stukkók. Pince a DNy-i szárny alatt. Építtette a Kubinyi család 1820 körül. Többször átépítették.
külső leírás:
Település belsejében, egykor parkban, szabadonálló, "L" alakú alaprajzú, földszintes, cseréppel fedett, kontyolt nyeregtetős, klasszicista kúria, déli rövidebb homlokzata előtt négyoszlopos portikusszal.
Déli, egykori főhomlokzatán négy egyszerű oszlop tartotta tympanon, az egész portikuszt alkot, melyhez 12 lépcsőfok vezet. A portikusz nyílásait beüvegezték, így az ma egy külön helyiséget alkot. A tympanonban kettős címer. A portikusz két oldalán a lábazati részben 2-2 kicsi pinceablak, illetve felettük 2-2 téglalap alakú, szalagkeretes ablak. A talaj lejtése miatt volt szükség ezen az oldalon a magas lábazatra és a portikuszhoz vezető lépcsőkre. A homlokzat nyugati részén a portikusz tövében téglalap alakú pincelejáró. Körbefutó tagolt főpárkány.
Keleti rövidebb homlokzat 2 tengelyes, két téglalap alakú ablak szalagkerettel, alacsony lábazat.
Északi homlokzat 3 tengelyes, 3 téglalap alakú, szalagkeretes ablak, egészen alacsony lábazat.
Keleti hosszú homlokzat 7 tengelyes: a + b + a + a + b + a + a.
Délről a második, illetve 5. tengelyben kétszárnyú téglalap alakú bejárat, szalagkerettel, a többi tengelyben téglalap alakú, szalagkeretes ablakok.
Nyugati homlokzat 7 tengelyes, délről: a + b + a + a + a + a + a.
Délről a második tengelyben ismét kétszárnyú bejárat, melyhez 6 lépcsőfok vezet, a 4. tengelyben téglalap alakú ikerablak, a többi tengelyben téglalap alakú ablak. Minden nyílás körül szalagkeret.
Északi rövid homlokzat 2 tengelyes, 1 ablak, 1 ajtó.
állapot leírása:
Csúnyán vizesedik.

Állapotjelentések

2010.03.13 15:41 carmin állapot: 5 - pont: 4

Változatlan állapotban, szép környezetben áll.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.