Szentháromság-szobor

Plasztika
szobor
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Kovácsoltvas, sarkokon kőpilléres kerítéssel övezett területen álló Szentháromság-szoborcsoport. Lábazattal és párkánnyal ellátott, oldalain volutákkal díszített hasáb alakú talapzaton magas pillér emelkedik, tetején Szentháromság és az előttük térdelő, megkoronázott Szűz Mária. A talapzat párkányán Szent József a gyermek Jézussal, mellettük Szent Sebestyén és Szent Rókus, hátul Nepomuki Szent János. A talapzat előoldalán Szent Flórián dombormű, alatta fekvő Szent Rozália. A kerítés pillérein a négy evangélista szobra. Minden szobor színezett. A talapzat hátoldalán található latin felirat szerint 1762-ben készült, s 1876-ban megújították.
külső leírás:
A Felszabadulás út és a templomhoz vezető köz találkozásában, szabadonálló, körülkerített, barokk Szentháromság-oszlop. Színezett kőszobor. Négy sarkán, modern pilléren a négy evangelista szobra, pillérek között kovácsoltvas kerítés. Középen barokk volutákkal díszített talapzaton magas pillér, tetején Szentháromság, előttük térdelő Szűz Mária. A talapzati párkányon Szt. József a gyermek Jézussal, mellettük Szt. Sebestyén és Szt. Rókus, az ellenkező oldalon Nep. Szt. János. A talapzat elején Szt. Flórián dombormű, alatta fekvő halott szent fehér karingben kereszttel.

Most van igazán jó állapotban. Az utolsó jelentés óta megszépült a szoborcsoport.