Drégely-vára

Rom
LAKÓÉPÜLET
vár
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
Romos
rövid leírás:
A községtől mintegy 5 km-re D-re, sziklagerincen álló, szabálytalan alaprajzú vár. A több periódusú felső vár É-i és D-i végén egy-egy négyszögletű toronyból és a közöttük húzódó várudvarból áll. Az udvar É-i részén ciszterna, Ny-i oldalán kezdetben fa, majd később kő lakóépületek álltak. Bejárata a D-i oldalon nyílik. A felső várat É és Ny felől alacsonyabb szinten húzódó, íves tornyokkal erősített falszoros övezi. Ebből sziklafolyosó vezet egy délebbi sziklaudvarra. Ezt K-ről és Ny-ról kőfal, míg D-ről íves alaprajzú ágyúkamrás védmű határolja. Kapuja a K-i oldalon nyílt. 1274-1285 között építtették a Hont-Pázmány nemzetségbeli Hont fiai, Ders és Demeter. Csák Máté elfoglalta. 1321 után a honti ispánok várnagysága alatt királyi vár. 1390-ben a Tari család kapta. 1424-ben Zsigmond visszacserélte, majd a mindenkori esztergomi érseké lett. 1552-ben - hősies védelme után - a törökök elfoglalták. A romos várat a 17. századig lakták.
külső leírás:
Drégelypalánktól délre, hegy tetején szabadonálló, hosszan elnyúló hegyi vár, északi sarkán két félkörű védművel, déli részén kapubejáróval. A vár alakja csak nehezen kivehető, északi hosszanti fala megújítva.

A munkálatokat befejezték, a várrom így is mutatós. Csodaszép panoráma tárul a látogató elé, ha az idő is engedi.