Mindenszentek
Rétság Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Dombon, a temető szomszédságában, szabadon álló, egyhajós, keletelt templom, Ny-i homlokzata síkjában középtoronnyal, a hajónál keskenyebb, egyenes záródású szentéllyel, melynek D-i oldalához sekrestye, É-i oldalához kazánház kapcsolódik. Nyeregtetővel fedett, a szentély és a torony felé is lekontyolva. A hajó falán csúcsíves, gótikus bejárat. Belseje csehsüveg boltozatos, a hajó bejárati oldalán karzat. Berendezés: 18-20. század; főoltárkép: 1790 (Josef Franciscus Falconer). A jelenlegi épület a herceg Esterházy család adományából, a középkori templom felhasználásával épült, 1788-1789 körül. A templomkertben: 19. és 20. század eleji sírkövek. A Ny-i homlokzat előtt: báró Piret Lajos sírhelye, historizáló, 1874.
külső leírás:
A falu kijjebb eső részén, templomdombon, szabadonálló barokk templom, téglalap alakú hajóval, egyenes záródású szentéllyel, a nyugati homlokzat feletti toronnyal, a déli oldalon sekrestyével, az északi oldalon sekrestye alakú kazánházzal.
Nyugati homlokzata rizalittal 3 részre tagolt. A torony szélességével megegyező rizalitban, enyhe faltükörben téglalap alakú, kétszárnyú kapu záróköve szalagkeretben, felette erőteljes, tagolt, egyenes szemöldök. A szemöldök felett szegmensíves záródású ablak záróköves szalagkeretben, erőteljesebben kiülő könyöklővel. Az épületen körbefutó tagolatlan főpárkány. A torony két szintre osztható, alsó szintje nagyon kicsi, a nyugati oldalon faltükörben köralakú ablak. A két szintet tagolt osztópárkány választja el egymástól. A második emeleten faltükörben félköríves záródású, záróköve, szalagkeretes harangablakok. A faltükör az ablak felett belóg, mintegy szemöldököt képezve. Órapárkány, bádoggal fedett törtvonalú sisakdísz.
A déli oldalon 3 téglalap alakú szalagkeretes ablak világítja meg a hajót. Nyugatról az első ablak kisebb, ez világítja meg a karzatot. Nyugatról a második és harmadik tengely között csúcsíves, gótikus bejárat. A szentély déli oldalán szintén egy téglalap alakú ablak. A homlokzat egyébként dísztelen.
Hasonló északi homlokzat, sekrestye helyén kazánház. A hajó és szentély nyeregteteje palával fedett.
Sekrestye bejárata téglalap alakú, szalagkeretes.

A templom körül nagyon szép 19. és 20. sz. eleji sírkövek, nyugati homlokzat előtt báró Piret Lajos (+ 1874) neogót sírhelye.

2016.04.28 16:21 fbobee állapot: 4 - pont: 18

A templom állapota változatlan, továbbra is kisebb-nagyobb vakolatprobléma, vizesedés látható, környezete példásan gondozott. A növényzet miatt nehézkes fényképezni.

Pincesor (0.618 km)