Szomorú Krisztus szobor

Plasztika
szobor
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az r. k. templom (trsz.: 5675) főhomlokzata előtt áll. Négyzetes, hasáb alakú, lábazattal és párkánnyal ellátott talapzaton stilizált szikla, rajta az ülő, fejét jobb térdére támasztott kezébe hajtó, töviskoronás Krisztus szobra.
külső leírás:
Négyzet alakú talapzatról emelkedő, négyzetes pilléren elhelyezett Vir Dolorum. Összehalmozott köveken ül, fejét jobb kezébe hajtja, balja térdén nyugszik. Fején töviskorona. A pillér oldalait bevésés díszíti: téglalap, ívesen lenyesett sarkakkal.

2017.08.18 16:23 fehér állapot: 5 - egyéb

Nem ismerem a szobor történetét, alkotóját, legszívesebben a naiv művészet körébe sorolom. Zsáner-szobornak tűnik, anatómiai megfogalmazása nem utal különösebb szobrász-szakmai tudásra. A fej a kézen nem támaszkodik, inkább mintha csak puhán végigsimítana az arcon. Sajátos megfogalmazás.
Szépen rendben tartják a környezetét - ez az egész templomkertre vonatkozik -, és bár hétköznap jártam ott, a talapzatán frissen vágott virágot találtam, ami jelzi, hogy valószínűleg naponta gondozza valaki.