rövid leírás:
Kétemeletes, késő klasszicista sarokház. Gottgeb Antal, 1862. Tűzfalában középkori városfal, 15. sz.
:
Kétemeletes, belsőudvaros klasszicista bérház, a Vámház körút és a Királyi Pál utca sarkán.
A kétemeletes épület 11 ablaktengelyes Vámház körút fő-, és 10 tengelyes Királyi Pál utcai oldalhomlokzatát a földszint fölött övpárkány, mindkét szinten könyökpárkány tagolja és két részes, fogsoros klasszicista főpárkány zárja le. A földszinten vállpárkányról induló, tagozatos félköríves keretezésű falnyílásokat alakítottak ki. A Vámház körúti homlokzat középső tengelyében elhelyezkedő kapu többinél nagyobb ívét, herma-fejes, vakolt zárókő díszíti. A fa nyílások ívmezőibe sugaras vasrácsokat illesztettek. A betétes kapuszárnyak felett ugyancsak sugaras felülvilágító látható. Mindkét emeleten állótéglány alakú, tagozatos keretezésű ablakok kaptak helyet. Az első emeleti ablaksor hangsúlyos szemöldökpárkányai alatt, indaszárú ornamentikával közrefogott herma-fej díszek láthatók. A kapu feletti ablakot itt háromszögletű oromzatos szemöldökpárkány emeli ki. A második emeleti ablakok felett egyszerű egyenes szemöldökpárkányok helyezkednek el.

2010.09.06 17:35 Bamby állapot: 4 - pont: 4

Magának az épületnek az állapota elég jó, viszont jelentős s jól látható vakolathibái vannak, hullik s pereg a vakolat.