egyéb lakóház
Salgótarján Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Fésűs beépítésben álló, téglalap alaprajzú, földszintes épület, utcai végén alsó csonkakontyolt nyeregtetővel fedett, deszkaoromzatán fűrészelt díszítéssel. Utcai ablaka kicserélve. Udvari homlokzata tornácos, falazott négyzetes pillérekkel és mellvéddel. Pillérközei részben beépítve. Egytraktusos, egykor szoba - konyha - szoba - kamra beosztású volt, mára a beépítésekkel átalakítva. Egy helyiségben gerendás deszkamennyezet. A ház 1867-ben Zubercsány János birtokában volt. 1904-ben zsúpfedelét cserépre cserélték, falát megmagasították. 1970-ben utcai ablakait áthelyezték, kicserélték, ekkor építették a téglapilléreket is. A ház végében egykor álló melléképületeket elbontották. Népi műemlék.
külső leírás:
Szalagtelken fésűs beépített épület. Falazata fehérre meszelt. Tetőzete alul csonkakonyolt nyeregtető cserépfedéssel. Deszkaoromzatában fűrészelt díszítés. Utcai homlokzata egy modern ablaktengelyes. Udvari homlokzata 5 tengelyes, melyből a balról számított 3. ajtó. Az épület oldaltornácos,két széle mára már beépített. Középső része téglaoszlopos és mellvédes. Az épület folytatásában egykor állt melléképületek mára márelbontásra kerültek.

2010.08.10 12:21 zsalaber állapot: 4 - pont: 5

A ház állapota nem változott, jelenleg dolgoztak rajta. Az ablaka már nem eredeti. Mellette áll a Tájház.

Egyéb:Az utcavonalon álló, arra merõleges népi jellegû ház 1867 elõtt épült, majd 1904-ben átalakították. Háromosztású, szoba - konyha - kamra elrendezéssel. Déli homlokzatán egykor végighúzódó faoszlopos tornácát többször átalakították, ma csak a konyha elõtti három pillérköz nyitott, a faoszlopokat téglapillérre cserélték. Csonkakontyos, elõreugró vízvetõje koszorúgerendákon nyugszik.