Izraelita temető

TEMETŐ
zsidó temető
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A város K-i részén, a vasútvonal közelében elhelyezkedő, szabálytalan négyszög alakú telek. Kerítése részben téglakoronás fal, részben beton. A temető ÉNy-i sarkában csatlakozó beépítésben az utcavonalra épített, téglalap alaprajzú, földszintes, téglaburkolatos, nyeregtetős ravatalozó áll, falán holokauszt emléktábla. A temetőben holokauszt emlékmű és kb. 3000 sírkő, melyek főbb típusai: íves záródású kőtábla, obeliszk, kettétört oszlop. (1944-ig zsinagóga is állt itt.)
külső leírás:
Szabálytalan négyszög alakú telek, északnyugati sarkában az utcavonalra csatlakozó beépítésben épített, téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős, háromtengelyes ravatalozóval. Az épület téglahomlokzatos, cserépetetős. A temető 2 1/2 oldalán téglakoronás fallal, 1 1/2 oldalán beton kerítéssel határolt.
Benne holocaust-emlékmű és kb. 3000 sírkő. A sírkövek főbb típusai: íves lezárású sírlapok szürke homokkőből és rózsaszín mészkőből, obeliszkek gránitból és fehér márványból (fiatal fiuk, férfiak számára).
A ravatalozó utcai homlokzata két részre tagolt: az egyik tartalmazza a két állótéglány alakú, keretelt ablakot, ez a rész alul lábazatos, felül párkányos; mellette pilaszterek által határolt mezőben a megegyező alakú és keretelésű kapu bal oldalán gránittábla a holocaust 50. évfordulójára.
Szabálytalan négyszög alakú telek, északnyugati sarkában az utcavonalra, csatlakozó beépítésben épített, téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős, háromtengelyes ravatalozóval. Az épület téglahomlokzatos, cseréptetős. A temető 2 1 oldalán téglakoronás fallal, 1 1 oldalán beton kerítéssel határolt.
Benne holokauszt-emlékmű és körülbelül 3000 sírkő. A sírkövek főbb típusai: íves lezárású sírlapok szürke homokkőből és rózsaszín mészkőből, obeliszkek gránitból és fehér márványból, félbetört oszlopok fehér márványból (fiatal fiúk, férfiak számára).
A ravatalozó utcai homlokzata két részre tagolt: az egyik tartalmazza a két állótéglány alakú, keretelt ablakot, ez a rész alul lábazatos, felül párkányos; mellette pilaszterek által határolt mezőben a megegyező alakú és keretelésű kapu. Bal oldalán gránittábla a holokauszt 50. évfordulójára.

Maga a temető kifejezetten jó állapotban van, a környezete viszont elsősorban a vasút felől rendezetlen, kupacokban áll az illegálisan lerakott szemét.
A sírkövek jól karbantartottak, bár közelről nem sikerült megnézni őket, hiszen szombat lévén nem tudtam bejutni.