Megyei börtön

közigazgatási épület
börtön
megyei börtön
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Megyeházától (trsz.: 5666) ÉNy-ra, annak U alakú udvarának középtengelyében szabadon álló, kör alaprajzú, hatszintes épület, kilencvenfokonként háromszintes, timpanonos, illetve lépcsőzött alaprajzú, oromzat nélküli középrizalitokkal. Épült 1842-1845 között (építész: Novák Dániel).
külső leírás:
Szabadonálló, hatszintes, kör alaprajzú épület kilencven fokonként háromszintes egylépcsős, háromszögoromzatos ill. kétlépcsős, oromzat nélküli rizalitokkal. Tetőjét pala fedi. A megyeháza középtengelyében áll.
Tengelyszámok: az íves szakaszok 4 tengelyesek, az egylépcsős rizalitok egy-, a kétlépcsősek 1+3+1 tengelyesek. Előbbiek szélét egy-egy lizéna határolja, fölöttük egyrészes golyvázott párkány, utóbbiak középrészének mindhárom oldala tükrös kialakítású.
Szabadonálló, hatszintes, kör alaprajzú épület kilencven fokonként háromszintes, egylépcsős, háromszögoromzatos ill. kétlépcsős, oromzat nélküli rizalitokkal. Tetőjét pala fedi. A megyeháza középtengelyében áll.
Az épületen lábazat, két-két szintenként osztópárkány és egyrészes főpárkány fut körbe. Az íves homlokzatrészeken és a kétlépcsős rizalitok első lépcsőjén az ablaknyílások félköríves lezárásúak, egyszerű szalagkerettel, a többi állótéglány alakú, tagolt szalagkerettel. Az egylépcsős rizalitokban e fölött konzolok tartotta szemöldökpárkány helyezkedik el. Tengelyszámok: az íves szakaszok 4 tengelyesek, az egylépcsős rizalitok egy-, a kétlépcsősek 1 + 3 + 1 tengelyesek. Előbbiek szélét egy-egy lizéna határolja, fölöttük egyrészes golyvázott párkány, utóbbiak középrészének mindhárom oldala tükrös kialakítású.

2012.03.31 14:21 zsalaber állapot: 4 - pont: 10

Mivel a külső rész fényképezhető, de valójában a kör épület,ami igazán műemlék, ezért adok négyest. Nyáron voltunk börtöntúrán, akkor láttuk, hogy vizesedik, hullik a vakolat. Ez utóbbi probléma a házunkból is jól látható.