Szent Antal
25 (környezet: 26)
Tata Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Utcasorban, szabadon álló, egyhajós, poligonális szentélyzáródású, DNy-i homlokzati tornyos templom, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel, a szentély É-i oldalához épült sekrestyével. Főhomlokzata két oldalához kerítésfal csatlakozik. Fiókos dongával fedett hajó, cikkelyes negyedgömbbel fedett szentély. A hajó bejárati oldalán falazott karzat. Berendezés: jellemzően késő barokk; főoltár: 1752; szószék, barokk, 1760. 1746-1748 között épült. Orgona: 1858 (Josef Loyp). Tornya és főhomlokzata 1788-ban épült (Grossmann József terve alapján Gött Antal).
Utcasorban szabadon álló, egyhajós, középtornyos épület. Titulusa: Szt. Antal.
Háromtengelyes főhomlokzatának síkjában emelkedik a torony. Földszintjének középtengelyében, öt lépcsőfokkal megemelve vörösmészkő keretezésű, kosáríves záródású kapu nyílik, timpanonos szemöldökpárkánnyal. Fölötte szegmensíves ablak nyílik. A két szélső tengelyben lizénákkal szegélyezett mélyített faltükrök helyezkednek el. A főpárkány fölött kővázákkal díszített törtívű oromfalak kapcsolják a tornyot a hajóhoz, közöttük fekvőtéglány alakú ablak nyílik. A torony felső emeletén félköríves ablak nyílik, felette óra nélküli órapárkány figyelhető meg. A tornyot összetett gúlasisak fedi.
A nyeregtetős hajóhoz keskenyebb, a nyolcszög három oldalával záródó szentély csatlakozik. A tagozatok nélküli oldalhomlokzatokon szalagkeretes, félköríves ablakok nyílnak. A szentélyhez balról sekrestye csatlakozik.

Szép templom, állapota jónak mondható, bár jelentős vakolathullások látszanak rajta.