Kisboldogasszony
Tatabánya Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A falu főutcáján, szabadon álló, keletelt, egyhajós, keresztházzal bővített, egyenes szentélyzáródású templom, Ny-i homlokzat előtt álló toronnyal, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel, a szentély É-i és D-i oldalához csatlakozó sekrestyével és melléktérrel. Fiókos dongával fedett hajó és keresztház, csehsüveg boltozatú szentély és toronyalj. A hajó bejárati oldalán, két pillérre támaszkodó falazott karzat. Díszítőfestés: szentélyben, 20. század második fele. Berendezés: késő barokk és historizáló. Orgona: 1844 (Schack János). Az 1671-ben épült és 1745-1746-ban, majd 1775-ben javított templom helyén épült 1789-1792-ben. 1878-ban tűzvész pusztította. Tornya 1879-ben épült. 1942-ben készült a keresztház és az egyenes záródású szentély.
külső leírás:
A falu főutcájának közepén, kettéváló út közötti sávban, az úttal egyező tengelyben álló templomépület. Előrelépő torony, téglány alakú hajó kis kiülésű keresztházzal, keresztházak mögött magas mellékterekkel. Torony alsó szintjének homlokoldalán kosáríves, kőkeretes kapu, fölötte faltükörben kosáríves karzatablak, kapu és ablak között gazdag vakolatarchitektúra, ablak fölött tagolt körvonalú faltükör-betét. Templomtesten körülfutó zárópárkány. Második toronyszinthez kétoldalt faltükör-betétes, íves oromzat csatlakozik. Középső toronyszint homlokoldalán tagolt körvonalú kiülő faltükör, benne fekvő ovális ablak. Második és harmadik toronyszint között osztópárkány. Harmadik toronyszinten oldalanként szalagkeretes, szegmensíves ablak zsalugáterrel; órapárkány. Tört vonalú barokk toronysisak, csúcsán kereszttel. Főhomlokzat oldalszakaszain a torony két oldalán faltükrök, oldalszakaszok szélein vízszintes sávozású csapott sarkok. Bal oldalon feliratos fehérmészkő tábla. Hajó oldalhomlokzatain két-két kosáríves ablak, erősen kiülő vörösmészkő könyöklőpárkánnyal; keresztház oldalhomlokzatain egy-egy kosáríves ablak, enyhén kiülő vörösmészkő könyöklőpárkánnyal. Keresztház és szentély sarkai élszedettek. Bal melléktér oldalhomlokzatán négyzetes ablak, hátsó homlokzatán ajtó; jobb melléktér oldalhomlokzatán két négyzetes ablak, hátsó homlokzatán ajtó. Bal keresztház torony felőli oldalához kisebb melléktér csatlakozik, torony felőli oldalán ajtóval. Hajó cserép, toronysisak lemezborítású.
Az 1942-ben épült keresztházon és szentélyen nagyméretű repedések.

A templom állapotát én is jónak látom. A statikai megerősítésre utaló tábla arra utal, hogy volt gond, de a reményeim szerint már nincs, 2012-ben elvégezték a munkát.

Lapatári-malom (2.645 km)
Vadászház (3.439 km)