Római katolikus kápolna

Szentháromság
r.k. kápolna
kápolna
r.k. kápolna
Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú kápolna, É-i homlokzata felett huszártoronnyal, D-i homlokzata felé kontyolt nyeregtetővel. Síkmennyezetes belső. Díszítőfestés: 19-20. század. Épült 1818-ban. A kápolna mellett: évszámos, kő talapzaton álló fém feszület, talapzata: 1720.
A Tátról Mogyorósbányára vezető út bal oldalán található.
Szabadonálló, téglalap alaprajzú épület a szentélyoldalon lekontyolt nyeregtetővel, a főhomlokzat közelében a nyeregre ültetett kis huszártoronnyal. A tető héjazata cserép, a torony gúlasisakját fémlemez fedi. A bejárat előtt a fölbe süllyesztve egy fél malomkő, a kápolna mellett kő posztamensen fém feszület. A posztamens homlokoldalán ívesen levágott sarkú keretben 1720-as évszám látható.
Az épületen festett lábazat fut körbe. A főhomlokzat középtengelyében nyíló bejárata szegmentíves záródású, kő szalagkeretes. Fölötte a falon kereszt. A hajófalat egyetlen téglalap alakú, kereteletlen ablak tagolja. A harangtorony három oldalának nyílásait zsaluk takarják.

Jó állapotú, gondozott környezetben.

Víztorony (0.671 km)