Római katolikus plébánia

plébánia
r.k. plébánia
plébánia
r.k. plébánia
Komárom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, előkertes, téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület. Utcai és udvari homlokzatának középtengelyében rizalittal. Kéttraktusos, középfolyosós elrendezésű, boltozatos belső terek, részben 19. századi nyílászárók. Épült 1775-ben. 2002-ben felújítva. Kertjében: földszintes, félnyeregtetős melléképület.
külső leírás:
Utcasorba épített, előkertes, szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes ház nyeregtetővel, cserépfedéssel. Kertjében rá merőlegesen épített, félnyeregtetős, hullámpalával fedett garázs áll.
Az épületen lábazat és egyrészes párkány fut körbe. Hosszabbik homlokzatait két tengelynyi széles, fémlemezzel fedett rizalit, nyeregtetőjét a két oldalán négy-négy padlásszellőző tagolja.
Négytengelyes főhomlokzatának két szélén armírozás; a szélső falszakaszok rizalttal szomszédos széleit lizénák zárják le, úgyszintén a rizalit széleit; a rizalit kéét tengelye között szintén lizéna. A két szélső ablak egyenes, a középső kettő szegmentíves záródású; mindegyik szalagkeretes, fölöttük egyenes, tagozott szemöldök.
A hátsó homlokzat tagolás nélküli, rizalitjában két egyenes záródású, kereteletlen ablakkal, alattuk egy-egy fekvő téglalap alakú pinceszellőzővel, a szélső szakaszokban kisebb méretű, egyenes záródású, kereteletlen ablakokkal ill. pinceszellőzővel, pincelejárattal. A bal szélső szakaszban fekvő ovális alakú vaknyílás.
A bejárat a DNy-i oldalhomlokzat középtengelyében nyílik, néhány ívelt lépcsőfok vezet fel hozzá; kosáríves záródású, kő szalagkeretes, az ívben felülvilágítóval. Fölötte fém-üveg előtető. Kétoldalt egy-egy egyenes záródású, szalagkeretes ablak. Az oromfalon kör alakú, kereteletlen szellőző.
A másik oldalhomlokzat tagolatlan.
Frissen felújítva (2002).