Nepomuki Szent János híd és -szobor

Közlekedési emlék
Közlekedési emlék
közúti közlekedés
híd
Tata Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A várárok vizét levezető Szent János patak felett átívelő, egyetlen kosárívvel kialakított szerkezetű, kőből és téglából rakott híd. Ívelt mellvédjén vörös mészkő, kronosztikonos talapzaton álló Nepomuki Szent János és egy puttó mészkő figurája. A szent papi ornátusban, kezében birétum, feje felett sugárkoszorú. A puttó kezében kereszt, korpusszal. A szoborcsoport felett ívelt fémtető, közepén kör alakú kovácsoltvas felirat: TACUI (hallgattam). Az ívelt mellvéden két kovácsoltvas lámpa, a mellvédet kétoldalt lezáró posztamensen egy-egy barokk kőváza. A posztamenseket ívelt kovácsoltvas kerítés köti össze, elliptikus teret alkotva a mellvédfallal. Készült 1770-ben (Schweiger Antal). Teljes felújítása és rekonstrukciója 1979-ben volt.
külső leírás:
Malomárok felett átívelő, részben kőből, részben téglából rakott híd. A medret egyetlen, félköríves záródású, téglából rakott nyílás íveli át. A híd mellvédje téglából falazott, rajta ívelt téglából kiképzett könyöklő. A Vár felőli oldalon, a meder szélességében a tégla mellvédet kovácsoltvas korlát szakítja meg. Ezzel szemben, a másik oldalon a mellvéd ívelt kiképzésű, két oldalán - kő virágvázákkal díszített - egy-egy alacsony oszlop fogja közre Nepomuki Szt. János szobrát. A szobor süttői vörös mészkő talapzaton áll, melynek alsó része jobb és baloldalt csigavonalas díszítésű. A talapzat alján vörös mészkő emléktábla látható. Szintén a talapzaton, annak középső mezőjében kopott, mára már nem olvasható felirat, valamint egy mécses tartó kovácsoltvas lámpa figyelhető meg.
A talapzat felső részének szélein, a lenn megfigyeltnél kisebb voluta látható. Felette párkány húzódik, majd - a kezében birétumot tartó, karingben ábrázolt - Nepomuki Szent János mészkő szobra áll, feje körül csillagkoszorús glóriával. A szobor szemből nézett jobb oldalán kezében feszületet tartó kis angyal látható. A szoborcsoport előtt kovácsoltvas, rokokó díszkerítés húzódik, felette - ívelt, kovácsoltvas rudazaton nyugvó, törtívű tetőzet figyelhető meg.

Kifogástalan állapotú szoborcsoport

Cifra-malom (0.133 km)