Tata Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Fésűs beépítésben álló, téglalap alaprajzú, nyeregtetős épület. Az utcai oromzat közepén, kosáríves záródású fülkében, Pietŕ szobor. Udvari homlokzata jelentősen átalakított. Egytraktusos elrendezésű, belső terei síkmennyezetesek. Épült 1780 körül, utóbb többször átalakítva. Udvarában két későbbi melléképület.
külső leírás:
Fésűs beépítésű, a bal oldali telekhatáron épült, fehérre meszelt, egykori uradalmi épület, mely jelenleg három lakást foglal magába. Tetőzete cseréppel fedett nyeregtető. Utcai homlokzata két tengelyes, a nyílások keretezés nélküli, modern, jellegtelen, egyenes záródású ablakok. Alul, az ablakok könyöklőjének magasságában lábazat fut végig. A nyílások fölött, az oromzatban, kosáríves záródású aedikulában elhelyezett Pieta. A fülke tetején tört ívű szemöldökpárkány, alján erős kiülésű könyöklőpárkány, ez alatt rojtos díszítésű függönymotívum figyelhető meg. A fülke belseje és a függöny sárgára festett, a tagozatok fehérek. A fülke két oldalán, az oromzatban egy-egy csillag alakú padlásszellőző látható.
Az épület udvari homlokzata előtt tornác húzódik. A homlokzat nyílászárói modernek. A tornác közepén a járószintbe simuló pincelejáró nyílik. Innen kilenc lépcsőfok vezet le a pincébe. A telek végén található egykori melléképület jelenleg garázsként funkcionál. A jobb oldali telekhatáron kis méretű, modern, engedély nélküli épület figyelhető meg.

Közepes állapotban van.

Kőgriff (0.108 km)