Megújulásunk támogatója:  

Pálma Szálló

azonosító:
6455
törzsszám:
10724
szélesség (lat):
N 47° 39,014'
hosszúság (lon):
E 18° 19,813'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Egyéb építmény
eredeti főtípus:
egyéb
jelenlegi kategória:
Középület
jelenlegi főtípus:
kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
jelenlegi típus:
szálloda
megye:
Komárom-Esztergom
helység:
helyrajzi szám:
3306/7
település KSH kódja:
20127
földhivatal:
Tata Körzeti Földhivatal
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
Az 1775-1823 között létesített park DNy-i részében, szabadon álló, téglalap alaprajzú, jelenleg két szintre osztott, eredetileg egyszintes, kontyolt nyeregtetős épület. A D-i homlokzat középtengelyében, a nyeregtető gerince fölé emelkedő, azzal derékszöget bezáró, timpanonos bejárati építménnyel. É-i homlokzata előtt a nyolcszög három oldalával záródó középrizalittal. Két rövidebb, K-i és Ny-i homlokzata íves attikafallal záródik, tetején vázákkal. Épült a 19. század végén pálmaház céljára. 1920 körül az akkor épült Kristály fürdővel kapcsolták össze. A 20. század második felében szállodává alakították át.
külső leírás:
Az Angolpark nyugati csücskében szabadon álló, sárgára festett épület, melynek középrésze három, két oldalsó szárnya két szintes. Az épületet szürke palával borított, kontyolt nyeregtető fedi. Parkra néző főhomlokzata mind az emeleten, mind a földszinten 6-1-6 tengelyes. A főhomlokzat bal oldali szárnyának földszinti hat tengelyét egy-egy négyzet alaprajzú, keretezetlen, modern vasráccsal védett ablak alkotja. A bal oldali szárny emeleti részén - lizénák által három részre osztott homlokzaton - két-két ablak látható, mélyített, felső sarkain lekerekített faltükörben. E fölött párkány húzódik, még feljebb tengelyben elhelyezett, fehérre festett, fekvő téglány alakú, három faltükör, majd a koronázópárkány következik. A jobb oldali szárny kiosztása és architektúrája megegyezik az imént ismertetettel. Az épület középrésze egy szinttel magasabb a két oldalszárnynál, alsó, két szintet átfogó része a lépcsőházat foglalja magában, melyet a kert felé modern üvegezés zár le, benne - a földszinten - modern ajtóval. Felső szintjén nagy félköríves keretezett nyílás látható, zárókövében nagy alakú emberfej ábrázolással. Az ablaktól balra és jobbra lévő faltükörben egy-egy tondo figyelhető meg, a bal oldalin férfi, a jobb oldalin női fejjel. Az ablak fölött húzódik a főpárkány, mely fölött timpanon látható. A timpanon belső falmezeje üres, fehérre festett.
Az épület jobb oldali oldalhomlokzatának közepén, a földszinten magas, félköríves záródású, vakolt szalagkeretes vakajtó figyelhető, meg, a keretelésben magas zárókővel. A homlokzat mindkét sarkán két-két lizéna látható. Az ajtó felett húzódó párkány fölött a főhomlokzatnál már leírt formájú lunetta látható, e fölött húzódik a főpárkány, majd az ívelt oromzat következik.
Az épület hátsó homlokzata díszítés és tagozatok nélküli, fekvőtéglány alakú, jellegtelen, modern ablakokkal, a földszinten középen félköríves záródású hátsó ajtóval.
Az épület bal oldali rövidebb homlokzatának szélein a másik, rövidebb homlokzatnál már ismertetett két-két faloszlop látható, egyszerű fejezettel. Az általuk közrefogott szemöldökgyámos záródású faltükörben nyílás nem figyelhető meg. Fölötte a már említett párkány, illetve fehérre festett falmező, majd a főpárkány és a törtívű oromzat látható. Az oromzat két szélét és közepét nagy méretű vázák díszítik.
állapot leírása:
Jelenleg (1999) használaton kívül.

Állapotjelentések

2009.10.24 17:27 Pilis50 állapot: 5 - pont: 2

Tökéletes, látszik, hogy lakják.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.064 km)
Jenő-malom (0.071 km)
Lakóépület (0.073 km)
Lakóépület (0.078 km)
Lakóépület (0.078 km)
Lakóház (0.081 km)
Lakóépület (0.095 km)
Lakóépület (0.101 km)
Lakóépület (0.102 km)
Lakóépület (0.104 km)