Mecset

Rom
kulturális és szórakoztató épület
kiállítóhely
Tata Körzeti Földhivatal
Ún. mecset, romantikus, 1850 körül.
külső leírás:
A Cseke-tó déli partján, rézsűs partoldalban szabadon álló, kívül nyolcszög alaprajzú épület. Falazata darázskővel borított tégla. Nyolc homlokzatán egy-egy, csúcsíves záródású nyílás figyelhető meg, mellyek közül minden második a lábazat magasságáig nyitott, a többi a vállkő szintjéig felfalazott. A nyitott nyílások közül a keleti bejáratként funkcionál. A nyílások vállkövének magasságában párkány fut körbe az épületen. A csúcsíves nyílások záródása felett újabb párkány következik, majd e felett három részes koronázópárkány húzódik. Az e fölött lévő attikafal sarkain egy-egy - vízköpővel ellátott - nyílás látható. Az attikafalak közepén szintén egy-egy, négykaréjos vakablak található. Az épületet gúlatető fedi, rajta a helyreállítás során elhelyezett török félhold.

A madarak intenzíven használják.

Kőgriff (0.430 km)