Megújulásunk támogatója:  

Vaszary-villa

azonosító:
6450
törzsszám:
10710
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
villa
jelenlegi kategória:
Középület
jelenlegi főtípus:
kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
jelenlegi típus:
irodaház
megye:
Komárom-Esztergom
helység:
helyrajzi szám:
2984/4
település KSH kódja:
20127
földhivatal:
Tata Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Kertben, szabadon álló, földszintes, téglalap alaprajzú, jellemzően sátortetős villaépület. Tetőtere részben beépítve, az ablakok körül megnyitott tetőszakasszal és fűrészelt oromzati díszű tetőfelépítménnyel. Utcai homlokzatának K-i sarkán, félköríves, mellvédes, fedett terasz. Síklefedésű belső terek, részben korabeli nyílászárók. Építtette Vaszary János festőművész 1906-ban (építész: Toroczkai Wigand Ede).
külső leírás:
A Művész közre néző déli homlokzat földszintjének középtengelyében egy összetett nyílás látható, mely középen egy ajtóból, tőle jobbra és balra - az ajtó szemöldökének magasságában - egy-egy ablakból áll. Tőlük balra emléktábla.
A homlokzat jobb oldalán kis félköríves terasz figyelhető meg, a fölé kinyúló - téglából falazott pillérrel alátámasztott - tetővel. A teraszról egy erkélyajtó vezet a belsőbe.
A keleti homlokzat lábazatában két - angolaknában elhelyezett - vasrácsozott pinceablak látható.
Az észak-keleti sarkot szintén egy kőmellvédes terasz foglalja el, melyre keleten két ajtó, valamint középen egy ablak nyílik. A terasz alá fut be észak felől a pincelejárat. A két térből álló pince poroszsüveg boltozatos.
Északról a lábazatban újabb két pinceablak figyelhető meg, a földszinten más nyílás nincs.
A nyugati homlokzat északi részét egy nagyméretű, téglából falazott ív töri meg, mögötte a falazat beugrik. Ettől jobbra egy négy lépcsőfokkal megemelt bejárati ajtó látható. Ettől jobbra majolika keretben Mária gyermekével, ornamentikus díszítéssel. A következő tengelyben két egymás alatti nyílás látható, melyből az alsó egy angolaknás pinceablak, felette egy állótéglány alakú ablak.
A manzárdtetőben a délkeleti sarokban - a földszinthez hasonlóan - terasz figyelhető meg. Róla dél felé két ablak nyílik. Az északkeleti sarkon szintén ablak nyílik a manzárdtetőben. A tető északi és nyugati részét csak egy-egy padlásszellőző töri meg.

Állapotjelentések

2008.12.12 10:58 QnJ állapot: 4 - koordináta: N 47° 39,206' E 18° 19,795' - pont: 5

jó állapotban lévő üres épület

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

intézmény (0.088 km)
Lakóépület (0.121 km)
Lakóépület (0.132 km)
Lakóépület (0.137 km)
üzlet (0.145 km)