Megújulásunk támogatója:  

Kaszinó (Talentum Általános Iskola, Gimnázium és Kézműves Szakiskola)

azonosító:
6444
törzsszám:
2441
szélesség (lat):
N 47° 38,583'
hosszúság (lon):
E 18° 18,797'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Középület
eredeti főtípus:
kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
eredeti típus:
kaszinó
jelenlegi kategória:
Középület
megye:
Komárom-Esztergom
helység:
helyrajzi szám:
16
település KSH kódja:
20127
földhivatal:
Tata Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, T alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős épület. Utcai homlokzatán kis kiülésű oldalrizalitok, a K-iben szegmentíves bejárati kapu. Az emelet középtengelyében, konzolokra támaszkodó, öntöttvas rácsos erkély. Az emeletes udvari szárnyhoz földszintes toldalék csatlakozik. Síkmennyezetes belső terek, jelentősen átalakítva. Épült 1821 körül, utóbb többször átalakítva. Jelenleg iskola.
külső leírás:
Zártsorú beépítésű, egyemeletes, cseréppel fedett nyeregtetős, a tagozatok kivételével sárgára festett épület, a jobb oldali telekhatáron hátrafutó, részben földszintes udvari szárnnyal.
Kossuth téri főhomlokzatának alján vörösmészkő lábazat fut végig. Földszintje vízszintes vakolatsávozással díszített. Az emeletet a földszinttől övpárkány választja el, az emeleti rész vakolt, a homlokzatot felül teljes zárópárkány zárja. A tetőben, egyenletes elosztásban, öt, félköríves záródású ablak nyílik.
A földszint és az emelet egyaránt hat tengelyes, közülük a bal és jobb oldali 1. tengely egy-egy csekély kiülésű sarokrizalitban foglal helyet.
A földszinti első nyílás egy nagyméretű, szegmensíves bejárati kapu, kváderes szemöldökdíszítéssel. Tőle jobbra, a középrész négy nyílása közül az 1., 3. és 4. egy-egy állótéglány alakú, fehér vakolatkeretezésű ablak, a 2. pedig egy - az utca járószintjéhez képest magasabban álló -, szintén vakolatkeretelésű bejárati ajtó, melyhez vörösmészkő lépcső vezet fel. A jobb oldali sarokrizalit földszinti nyílása egy az előzőnek megfelelő ajtó.
Az emelet hat nyílása - a középső kettő kivételével - egy-egy állótéglány alakú, fehér vakolatkeretelésű ablak, a keretelés szárai lefutnak a homlokzat övpárkányáig. Az ablakok fölött erőteljes szemöldökpárkány figyelhető meg. A középső két nyílás erkélyajtó, előttük négy márvány konzolon nyugvó, kovácsoltvas mellvédráccsal ellátott erkély húzódik.
Az épület udvarára a síkmennyezetes kapualjból kivezető szegmensíves nyíláson át jutunk. Az utcai szárny udvari homlokzatán, a kapualj fölött egy, a külsőben leírtaknak megfelelő ablak látható. A hátra futó szárny udvari homlokzatának jobbról számított 1. szakasza a földszinten egy, az emeleten pedig két ablaktengelynyi szélességben emeletes, hátrébb földszintes. A földszintes szakaszon (jobbról balra) előbb három nyitott árkádív következik, mögötte tornáccal, melyről jobb oldalon egy egyenes záródású, keskeny ajtó vezet az épületbe. A tornáctól balra egy keskenyebb, földszintes, tíz nyílástengelyes épületsor nyúlik hátra. A tengelyek (balról jobbra): egy modern ablak, a pincelejárat, egy modern ajtó, négy ablak, 1 modern ajtó, 1 modern ablak, végül egy újabb modern ajtó
A telek bal hátsó sarkában kis méretű, jellegtelen, modern melléképület emelkedik.

Állapotjelentések

2012.08.01 14:21 Patikus állapot: 5 - pont: 12

Régi felújított épület, jó állapotban, minimális hibákkal.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

zeneiskola (0.019 km)
Lakóépület (0.029 km)
Lakóház (0.052 km)
Lakóház (0.065 km)
Lakóépület (0.068 km)
Mária-szobor (0.069 km)
Lakóépület (0.073 km)
Lakóépület (0.079 km)