polgárház
polgárház
Tata Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, L alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület. Utcai homlokzatának K-i tengelyében szegmentíves bejárati kapu. A többi nyílás, továbbá udvari homlokzata és belső alaprajza is jelentősen átalakított. Épült 1860 körül.
külső leírás:
Zárt beépítésű, cseréppel fedett nyeregtetős épület. Kossuth téri homlokzatának alsó részén vörösmészkő lábazat fut végig, melyet csupán a bejáratokhoz vezető lépcsők törnek meg. A homlokzatot hat - fehérre festett - lizéna osztja öt részre. Az első szakasz nyílása egy nagyméretű, szegmensíves kapu, felette, a homlokzat teljes szélességében végigfutó, csak a lizénák által megszakított gazdag, növényi és emberalakos motívumokból álló stukkódíszítés látható. E felett ívsoros párkány, majd a főpárkány fut, szintén a teljes homlokzaton. A 2. és a 4. mezőben egy-egy egyenes záródású, modern üzletportál látható, felettük mélyített faltükörben szintén stukkódíszítés figyelhető meg. A faltükör szegmensíves keretelésű, mely a tükör alá nem fordul be. A középső szakaszban, az utcaszintnél három lépcsőfokkal magasabban vörösmészkő keretezésű, egyenes záródású ajtó nyílik az üzlethelyiségbe. Az 5. mezőben három lépcsőfok vezet fel egy szegmensíves záródású, díszítésében az első mező kapujával egyező bejárati ajtóhoz.
Az épület hátrafutó szárnyának udvari homlokzata többszörösen átalakított, nyílászárói újak.

Elnézést, téves a felmérés.