polgárház
polgárház
Tata Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, U alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület. Utcai homlokzatának középtengelyében vízszintes záradékú bejárati kapu. Síkmennyezetes belső terek, részben eredeti nyílászárók. Épült 1860 körül.
külső leírás:
Zártutcasoros beépítésben álló, földszintes, cseréppel fedett nyeregtetős épület. A tető utcára néző szakaszában - ritmusosan elhelyezve - négy kis padlásszellőző ablak látható. Sárgára festett utcai homlokzatának középtengelyében nagyméretű, kétszárnyú, egyeneszáródású kapu figyelhető meg, sima vakolatkeretezésben. Tőle balra és jobbra 4-4 keresztosztós ablak látható, melyekből a szélső 2-2 nyílás igen csekély kiülésű rizalitban foglal helyet, a lábazatig, ill. a szemöldökpárkányig nyúló lizénákkal keretezve. A nyílások felett - mélyített faltükörben - gazdag növényi ornamentális díszítés látható. A balról számított 4. nyílás egykoron ajtó volt, ma is megvan az egykori ajtótáblák felfüggesztő vakolata, valamint a vörösmészkőből készült felső lépcsőfok. A balról számított 3. 6. és 7. nyílás alatt ma is megfigyelhető az egykori mélyített vakolattükör. A homlokzatot alul vörösmészkő lapokból rakott lábazat, felül háromrészes főpárkány zárja.
Jelenleg (2000) üresen áll.

használaton kívül, vizesedő falak