polgárház
polgárház
Tata Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, L alaprajzú, földszintes, a Kossuth tér felé kontyolt nyeregtetős saroképület. A homlokzat Komáromi u.-i oldalához kerítésfalban kosáríves kapu és gyalogkapu csatlakozik. Komárom u.-i homlokzatán kis kiülésű oldalrizalitokkal. Udvari homlokzatai átalakítottak. Síkmennyezetes belső terek. Épült 1810 körül, a 19. és 20. században átalakítva.
külső leírás:
Zárt utcavonalas beépítésben álló saroképület, mely közel téglány alaprajzú, de Kossuth térre néző homlokzata sarkosan lemetszett. Tetőzete cseréppel fedett nyeregtető.
Kossuth téri homlokzatának középtengelyében üzletbejárati ajtó figyelhető meg. Tőle balra és jobbra 1-1 üzletportál látható, mindhárom míves fa keretezésben.
A Komáromi utcai homlokzat három homlokzatszakaszra oszlik, (jobbról balra) előbb - az 1. sz. két szélén rusztikázott homlokzatát figyelhetjük meg. A homlokzatszakaszon három ablaktengely nyílik, könyöklőjük, ill. szemöldökük magasságában vízszintes vakolatsávozás fut végig a homlokzaton. A nyílások felett lunetta látható. Az ablakok közül csupán a balról számított 1. eredeti, a többi átalakított.
A homlokzat alján alacsony vörösmészkő lábazat fut végig, felette - az alsó vízszintes vakolatsávig - klinkertégla, e fölött fehérre festett, vakolt felület látható.
A második, az előzőhöz képest mintegy 20 cm-t beugró homlokzatszakasz (Komáromi utca 3.) öt ablaktengelyből áll, ezek "T" osztású eklektikus szerkezetek, sima vakolatkeretezésben, vörösmészkő könyöklővel. A homlokzatot - az előzővel megegyezően - egyszerű főpárkány zárja. A homlokzatszakasz bal oldalán téglaszínű, jobb oldalán sárgára festett. A vízszintes vakolatsávozás erre a szakaszra is ráfut.
A jelenlegi számozás szerinti Komáromi u. 5. homlokzatszakasza az első szakasz síkjáig ugrik ki, bal oldalán egy üzletbejárat látható, mellette két modern ablak. A vakolatsávozás valamint a nyílások feletti lunetta itt is megfigyelhető.
Az udvari homlokzat kilenc nyílástengelyes. Bal oldalán egy kis, négyzet alakú mellékhelyiség-ablak nyílik. Tőle jobbra egy "T" osztós eklektikus ablak, majd egy kétszárnyú faajtó nyílik. Ezt egy újabb hasonló ablak és egy bejárat, egy újabb "T" osztós, majd egy modernebb ablak követi. Tőlük jobbra az üzlet egészen modern üvegezett ajtaja következik. A homlokzatot egy kétszárnyú pincelejárat zárja. E homlokzat lábazat nélküli, felül holker zárja. A rövidebb homlokzaton a középtengelyben egy pincelejárat, mellette a padlásfeljáró, az oromzatban pedig egy félköríves padlásszellőző figyelhető meg.
Lakóépületek és üzletek.

2008.11.03 09:59 QnJ állapot: 3 - koordináta: N 47° 38,608' E 18° 18,723' - pont: 5

az. 1. sz. ház igen rossz állapotban van, a 3. sz. ház karbantartott, míg az 5. sz. ház a tevékenységéből adódó erős használat miatt szintén rossz állapotú

zeneiskola (0.095 km)