Megújulásunk támogatója:  

Kamalduli szerzetesház

azonosító:
6435
törzsszám:
2431
szélesség (lat):
N 47° 38,448'
hosszúság (lon):
E 18° 18,752'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kolostor
megye:
Komárom-Esztergom
helység:
cím:
helyrajzi szám:
189/1
település KSH kódja:
20127
földhivatal:
Tata Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, L alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős épület. A homlokzat D-i végében kosáríves kapu, mellette egyenes záródású gyalogkapu. Az utcai homlokzat ablakai előtt, kosaras, kovácsoltvas rácsok. Udvari homlokzatai jelentősen átépítettek. Belső terei síkmennyezetesek, az utcai szárny egy helyiségének kivételével, amely csehsüveg boltozatú. Utcai szárnyában egy barokk ajtólap és egy barokk beépített szekrény, amely feltételezhetően a majki kamalduli kolostorból származik. A telek 1747-től volt a kamalduli szerzeteseké, ezekban az években készült az épület is. Udvarán, az utcavonallal párhuzamosan álló kétszintes melléképület. Földszinti terei csehsüveg és fiókos dongával boltozottak. Épült a 18. század közepén.
külső leírás:
Zártsorú beépítésű, "L" alaprajzú, földszintes, cseréppel fedett nyeregtetős épület. Utcai homlokzata sárgára festett, alján, mintegy egy méteres magasságig, szürkére festett lábazat fut végig. Utcai homlokzata kilenc tengelyes, melyből az első hét 1-1 egyeneszáródású, vakolatkeretelésű, rokokó kosárráccsal ellátott ablak. Közülük a 6. és 7. között kis tábla. A 8. tengely egy kisméretű, állótéglány alakú, egyenes záródású gyalogkapu. Ettől jobbra - kis kiülésű, a lábazat síkjáig kiugró, rizalitban - egy nagy, kétszárnyú. kosáríves záródású kapu vezet a kapualjba. Két oldalán egy-egy vörösmészkőből készült, gúla alakú kerékvető figyelhető meg. A homlokzatot felül egyszerű, lekerekített párkány zárja.
A kapualj mennyezete gerendás famennyezet. A kapualj bal oldalától kosáríves nyílás vezet a hat lépcsőfokkal magasabb járószintű belsőbe. A kapualj udvari nyílása nagy, kosáríves, nyitott kapu.
Az utcai szárny udvari homlokzatán, a kaputól jobbra egy modern, állótéglány alakú ablak figyelhető meg, mellette az épülethez ragasztott keskeny melléképület, homlokzatain kis szellőző ablakokkal. Ettől jobbra újabb modern ablak található, majd a csatlakozó, a bal oldali telekhatáron épült oldalszárny.
A melléképület udvari homlokzata 10 tengelyes, melyből az első hat nagy méretű, modern ablak, a 7. egy keskeny bejárati ajtó. A 8. nyílás egy kétszárnyú pinceajtó. A sort két - szintén modern - ablak zárja.

Állapotjelentések

2013.06.01 14:37 ngabi állapot: 4 - pont: 15

Korához képest elfogadható állapot, de megérdemelne egy kis felújítást.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.011 km)
Lakóépület (0.028 km)
Középület (0.076 km)
Lakóépület (0.080 km)
Lakóépület (0.088 km)
Lakóépület (0.103 km)
Lakóház (0.106 km)
Lakóépület (0.108 km)
Lakóépület (0.118 km)