Lakóház (rendelőintézet)

polgárház
egészségügyi és szociális épület
rendelőintézet
Tata Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Hajdú u., Malom-köz, Rákóczi u. által határolt telken, a Hajdú u. vonalán álló, téglalap alaprajzú, földszintes épület, középső, manzárdtetővel lezárt épületrészéhez jobbról és balról csatlakozó nyeregtetős oldalszárnyakkal (trsz.: 2415). A középső épületrész utcai homlokzatán kosaras, rokokó, kovácsoltvas rácsok. Udvari homlokzatán, kőkeretes, felülvilágítós bejárati ajtó. Belső terei síkmennyezetesek, a kórházi funkciónak átalakítva. A középső rész 1770 körül épült, oldalszárnyai a 19. század első, illetve második felében. A Hajdú u.-i szárnyhoz D felől, nyaktaggal csatlakozik egy téglalap alaprajzú melléképület, az ún. "török fürdő" (trsz.: 2417). Az udvari homlokzatán, kőkeretes, vízszintes záradékú nyílások. Egyik ajtaja felett kartusban elhelyezett kronosztikon. Az átalakított belsőben vörös márvány fürdőmedence. Az épületegyüttest az Esterházy-kastéllyal, a jelenlegi Rákóczi út alatt, átjáró kötötte össze. Építtette gróf Esterházy József 1733-1738 között. Az épületegyüttest 1945-ben kórházzá alakították át, rekonstrukcójára 1986-1987-ben került sor.
külső leírás:
A Hajdú utcai telekhatáron álló földszintes, több épület összeépítéséből létrejött épület. Utcai homlokzatának (balról jobbra) bal oldali egysége egy hat ablaktengelyes szakasz, mely bal oldalán kontyolt, cseréppel fedett nyeregtetővel fedett. A homlokzat sárgára festett, lábazata nincs, felül egyszerű holker zárja. Az ablakok állótéglány alakúak, keretezetlenek, előttük zöldre festett vasrács látható. E szakasztól jobbra egy kissé kiugró épületszakasz következik, melyben öt ablaktengely figyelhető meg. E rész tetőzete cseréppel fedett álmanzardtető. Az ablakok sima vakolatkeretezésű "T" osztós, eklektikus szerkezetek, erőteljes könyöklővel és szemöldökpárkánnyal. Előttük alul kihasasodó, későbarokk kovácsoltvas rács látható. A szintén sárga homlokzatszakaszt felül egyszerű főpárkány zárja, alul lábazat itt sem figyelhető meg. Ettől jobbra a homlokzat visszaugrik és egy hét ablaktengelyes újabb szakasz következik, melynek középső három ablaka egy kis kiülésű középrizalitban foglal helyet. A szakasz bal szélén két, állótéglány alakú, eklektikus, erőteljes könyöklőpárkánnyal rendelkező, vakolatkeretezésben álló ablak látható. A vakolatkeretezés két szára felfut a főpárkányig, az ablakok felett mélyített faltükröt képezve. A középrizalit három ablaka kissé mélyített faltükörben foglal helyet, egyébkén az ablakok megegyeznek a tőlük balra leírtakkal, azzal a különbséggel, hogy felettük a tükör kiugrik. A homlokzat jobb oldali szakasza egyező az e szakasz bal oldalán leírtakkal, de itt a két ablak között egy kis, modern szellőzőablak is megfigyelhető.
Lábazata e szakasznak sincsen, főpárkánya lépcsősen kiképzett. Az utolsó szakasz "L" alakban befordul a Malom-közre, homlokzata előtt lépcsőzetesen emelkedő tömör kerítésfal húzódik.
A Rákóczi u. felé eső oldalhomlokzat oromzatában állótéglány alakú padlásajtó látható, felette nyolcszög alakú világítóablak nyílik.
A Malom-közre beforduló épületszakasz kazánházként funkcionál. A Hajdú utcai szakasz (balról-jobbra) egy ajtóval indul, ezt két eklektikus ablak követi, majd ismét egy ajtó, majd egy újabb ablak látható. A sárga homlokzat alján lábazat nem található, főpárkánya lépcsőzetesen visszaugratott. Az ablakok zöldre mázoltak. A középső szakasz udvari homlokzata 5 tengelyes, középen egy vörösmészkő összetett keretezésű kosáríves ajtó nyílik, szemöldöke felett szintén kosáríves ablakkal. Tőle jobbra és balra 1-1 füles vakolatkeretezésű, hatszemes "T" osztós, kosáríves záródású ablak látható. A szintén sárgára festett szakaszt egyszerű főpárkány zárja. A Rákóczi utca felé eső épületszakasz 3-1-2 tengelyes, melyből a bal oldali három egyszerű hatszemes ablak. Tőlük jobbra egy kis előtetővel védett bejárati ajtó figyelhető meg. Majd újabb két hatszemes ablak zárja a homlokzatot. E homlokzatszakaszt felül holker zárja. Az épület sarka mintegy 2/3 -os magasságig le van törve.

2008.11.03 10:32 QnJ állapot: 5 - koordináta: N 47° 38,833' E 18° 18,920' - pont: 5

egészségügyi intézményként történő használat ellenére a megszokottnál sokkal jobb állapot. Az előttem járó viszont az épülettel szemközti privát lakóházakat azonosította be, amelyek viszont nem felelnek meg a leírásnak sem funkció sem műszaki tartalom alapján.

Török fürdő (0.000 km)
Wagner-ház (0.031 km)