Uradalmi pezsgőgyár

Ipari műemlék
szeszesital gyár
Ipari műemlék
raktározási létesítmény
Tata Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, hosszan elnyúló épületegyüttes. Középső szakaszában helyezkedik el a téglalap alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős főépület, homlokzatán enyhe kiülésű középrizalit, és egy-egy, erőteljesen kilépő sarokrizalit. Két oldalán egy-egy földszintes összekötőszárny és az azokhoz csatlakozó, négyzetes alaprajzú, sátortetős pavilon, illetve folytatásukban további földszintes szárnyak. Az épületszárnyakhoz több keresztirányú toldalék csatlakozik. A főépület kéthajós, ötszakaszos elrendezésű, két szintet átfogó csehsüveg boltozatú, amely párkánnyal és lábazattal tagolt, vörös mészkő közép pillérekre támaszkodik. Felette barokk háromszintes magtárpadlás. A főépület teljesen alápincézett, amelyből, É-i és D-i végen, Ny felé pincefolyosók indulnak, keresztszárnnyal összekötve. A főépülethez D felé csatlakozó oldalszárny négyszakaszos, csehsüveggel boltozottak. A többi épületrész jelentősen átalakított. Épült 1772-ben korábbi épületek felhasználásával cselédlakások, pincészet, gazdasági funkciók céljára (építész: Fellner Jakab). 1905-ben alakították ki az épületben a pezsgőgyárat. A 20. században többször átalakítva.
külső leírás:
Az Angolpark keleti végén elhelyezkedő épületegyüttes középső szakaszában helyezkedik el a téglány alaprajzú, kétszintes főépület, melyhez két oldalról egy-egy földszintes összekötőszárny, illetve az azokhoz csatlakozó négyzetes alaprajzú, sátortetős pavilon épült. Utóbbiak folytatásában földszintes szárnyak zárják le az együttest.
Az egyemeletes, hét tengelyes, kontyolt nyeregtetejében ökörszem ablakos főépület nyugati homlokzata két erős kiugrású sarokrizalittal, valamint egy kis kiülésű középrizalittal tagolt. A tengelyeket falsávok választják el egymástól, ezek, a főpárkány alá és a lábazat fölé befordulva, nagyméretű faltükröket képeznek. A középrizalit két oldalán és a sarokrizalitok oldalhomlokzatain kettős lizénák helyezkednek el.
A déli sarokrizalit északi oldala egytengelyes, földszintjén vörösmészkő keretezésű, kosáríves ajtó vezet a pincébe, felette egyszárnyú, egyeneszáródású ajtó nyílik, melyhez a homlokzattal párhuzamosan futó vaslépcső vezet.
A rizalit nyugati homlokzata szintén egytengelyes, a két, tengelyben elhelyezett ablak kőkeretes, fekvőtéglány alakú, a földszintiben bújtatott vasrács figyelhető meg.
A déli homlokzat északihoz hasonló ajtaját mára elfalazták, felette kőkeretes ablak nyílik.

A főépület észak felőli 2. és 3. tengelyében nincs meg az eredeti nyílás, csupán az emeleti szint magasságában látható egy-egy kör alakú szellőzőnyílás. A 4. tengely félköríves ajtónyílásának ívmezejében indadíszes, kovácsoltvas rács látható, felette eklektikus, fa előtető helyezkedik el. Az 5. tengely félköríves ablaka szintén vasrácsozott. A 6. ajtaja szintén félköríves záródású, felette előtető.
A déli sarokrizalit északi oldalán a földszinten egy egyszárnyú ajtó és egy kisméretű ablak látható, az emeleten pedig fekvő téglányalakú, kőkeretes ablak.
A rizalit nyugati oldalán ablakok vannak, a földszinten lévő téglányalakú, eklektikus szerkezet, az emeleti eredeti kőkeretes nyílás.
A rizalit déli oldalán lévő egy nyílástengely ablakai egyeznek a nyugati oldaléival.
A főépülethez északról csatlakozó földszintes szárny héttengelyes. A főépület melletti tengelyben egy új ajtó, a 2., 3., 5. és 6. tengelyek füles keretelésű ablakok, a 4. tengelyt egy ajtó, míg a 7-et fekvőtéglányalakú ablak alkotja.
A szárnyat lezáró pavilon nyugati homlokzata kéttengelyes. A tengelyeket felül összefogott lizénák keretezik.
A főépülethez dél felé csatlakozó szárny eredetileg megegyezett az északival, azonban az átalakítások során több változtatást szenvedett.
A főépület keleti homlokzata kis kiülésű, egytengelyes középrizalittal és két egytengelyes sarokrizalittal tagolt, melyeket, valamint a tengelyeket vízszintesen beforduló falsávok választanak el egymástól. Az északi sarokrizalit nyílástengelyét két, egymás fölött elhelyezkedő, fekvőtéglány alakú, kő szalagkeretes ablak alkotja. A 2. és 3. tengelyben a földszinten félköríves árkádívszerű nyílás van, felette kör alakú szellőző látható.
A középrizalit déli oldala mellett kelet felé földszintes, nyeregtetős toldalék csatlakozik. Északi oldalán öt, a délin egy nyílástengely figyelhető meg. A toldalék után következő két tengelyben a főépületen két, fekvőtéglány alakú befalazott kőkeretes nyílás látható. A déli sarokrozalit földszintjén egy fekvőtéglány alakú kőkeretes ablak figyelhető meg, bújtatott vasráccsal.
A főépülethez két oldalról csatlakozó szárnyak több toldalékkal, illetve előépítménnyel kiegészítettek, ezek nyílásai utólagos kialakításúak.
A pavilon kiképzése a másik oldaléhoz hasonló.
Részben hűtőház, részben üresen áll.

2008.11.10 10:28 QnJ állapot: 3 - koordináta: N 47° 38,903' E 18° 20,673' - pont: 10

az előttem járó tévesen állapította meg, hogy a gyár már nem létezik.
Ugyan a gyárépületben termelőtevékenységet nem folytatnak, de az ingatlan létezik. Az épület rossz állapotban van, nagyon sok később hozzáépített toldalék miatt csak sejteni lehet, milyen is lehetett régen.
Az épület egy részében alacsony komfortfokozatú lakások találhatók.

Mecset (0.593 km)