Tatabánya Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Kiteresedésben, szabadon álló, egyhajós, egyenes szentélyzáródású, DK-i homlokzati tornyos templom, szentély felett kontyolt nyeregtetővel, a szentély ÉK-i oldalához csatlakozó sekrestyével. Csehsüveg boltozatú hajó és szentély, a hajó bejárati oldalán pillérekre támaszkodó, mellvédes, falazott karzat. Falképek: 20. század közepe. Berendezés: késő barokk és historizáló. Orgona: 1797 (Luber Xavér Ferenc?), átépítve. Épült 1776-tól (építész: Fellner Jakab), majd Fellner halála után a torony és főhomlokzat új terv szerint készült el 1788-ban (építész: Gött Antal). 1863-ban kibővítették és átalakították.
külső leírás:
A település kiszélesedő főutcájának tengelyében kis parkosított területetn a főútvonal mellett szbadon álló téglalap alaprajzú épület.
Középtornyos homlokzatának középső részén kis előreugró, vízszintes sávozással díszített rizali, faragott kőkeretes szegmensíves bejárata felett szintén szegmensíves keretezett kórusablak koronás címerdísszel.
A homlokzat két oldalán korinthizáló fejezetű lizénákkal közrefogott faltükrök, a templom oldalain és egyenes záródású szentélyfalán hasonló páros lizénákkal határolt tükörfelületek vannak. A tagolt főpárkány felett a toronytest háromszögű oromzattal kapcsolódik a homlokzathoz, sarkain kővázák, a tornyon faltükörben fekvő ovális, keretezett harangablak, osztópárkánya felett négy táblás díszű keretezett harangablak, a sarkokat fejezetes lizénák, a kis konzolsoros zárópárkány felett párnatagos tornysisak négy oldalán órával. Az épület bal oldalán három abalak, aszentély oldalán egy ablak, a jobb oldalán két szegmensíves ablak, a hátralépő egyenes záródású szentély oldalához épített sekrestyépület.
Nyeregtető cserépfedéssel, körülfutő kő lábazat.

Nagyon szép állapotban.