Tatabánya Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Dombon, szabadon álló, keletelt, egyhajós, poligonális szentélyzáródású, Ny-i homlokzati tornyos templom, szentély felett kontyolt nyeregtetővel, a szentély É-i oldalához csatlakozó sekrestyével. Csehsüveg boltozatú hajó, cikkelyes negyedgömbbel fedett szentély. A hajó bejárati oldalán falazott, majd utólagosan faszerkezettel megtoldott karzat. A sekrestyeajtó felett 1759-es évszám. Berendezés: jellemzően historizáló, 19. század vége; öt padsor rész gazdagon faragott oldalvéggel: 18. század közepe, a pesti Invalidusok kápolnájából került ide, egy része jelenleg a gyermelyi Metternich-uradalom területén található r. k. kápolnában található (trsz.: 9147). Korábbi, valószínűleg középkori épület felhasználásával építtette gróf Sándor Mihály 1759 után. Toronysisakját 1980-1981-ben átalakították.
külső leírás:
A település főútvonalának kiteresedésében áll, kis emelkedőn lépcsősor vezet bejáratához. Középtornyos homlokzatán kőkeretes bejáratát szembeforduló volutták zárják le, efölött szegmensíves keretezett köténydíszes kórusablak nyílik, az ablak ívezetét követő törtvonalú főpárkánya felett tükörkeretben ovális vakabalak-keretdísz, saroklizénákkal díszített tornyának négy oldalán szintén szegmensíves, köténydíszes harangablakok nyílnak. Óraíves párkánya felett törtvonalú bádogsisak van. A toronytesthez ívelt oromfalakkal kapcsolódnak a hajófalak, a hajó jobb oldalán két egyenes záródású, keretezett ablak, bal oldalán egy ablak, a hajó bal oldalához, a szentély felé eső részhez épített sekrestyeépület áll, a hajótesten lévőkkel megegyező két ablakkal, elöl lévő bejáratához lépcső vezet. A nyolcszög három oldalával záródó szentélyén két az előbbiekkel egyező ablak, hátsó falán egy kicsi fektetett keretezett ovális ablak. Cseréppel fedett nyeregtető, homlokzatán profilozott lezárású kőlábazat, a falfelületek fehérre festettek.

Pereg a festék a templom oldaláról